Историята за една забравена флашка и раждането на Dropbox

dropbox история

За да поставим нашата серия от статии с истории за успешни предприемачи и хора в бизнеса, които са постигнали успех, стартираме именно с настоящата история. В нея ще ви разкажем как е създадена една от най-популярните облачни услуги за съхранение на данни – Dropbox. Името на създателя на тази услуга е Дрю Хаустън, който разработва услугата по доста любопитен начин, от който могат да се изведат много важни поуки.

Как е създаден Dropbox?

Дрю Хаустън, както и много други основатели на технологични компании, не бил особено очарован от следването си в университета. Неговата истинска страст била писането на кодове и разработването на приложения. Точно това правел той през повечето си време.

Идеята за създаването на услугата за съхранение на данни се родила не къде да е, а в автобус. Същия ден, Хаустън се подготвял за 4-часово пътуване от Бостън до Ню Йорк, като планът му бил по време на пътя да пише код. Това обаче не се случило, след като младежът забравил своята флашка и не разполагал с нужните файлове, по които да работи на своя лаптоп. В този момент той бил толкова разярен, че няма да може да изпълни своя план, но в същото време му хрумнала гениална идея. Това била идеята за Dropbox, върху която Дрю Хаустън веднага започнал работа и прекарал пътуването до Ню Йорк в писане на код за измислената от него нова платформа.

Само след няколко месеца той имал прототип на услугата, като потърсил финансиране от YCombinator, представляван от Пол Греъм. Бизнесменът обаче посъветвал Хаустън да си намери съдружник, преди да пристъпи към кандидатстване за финансирането на своята идея. За относително кратко време Хаустън намерил “своя човек”, в лицето на Араш Фердоуси, с който бързо си паснали. Първоначалната инвестиция в проекта била $15 000, но след около година в него били инвестирани още $1.2 милиона. Dropbox бил създаден през 2007 година, а само две години и половина по-късно компанията била оценена на 4 милиарда долара! Услугата за съхранение на файлове се смята като една от най-добрите инвестиции на YCombinator. Към Март 2016 година, потребителите на компанията наброяват повече от 500 милиона.

С какво Dropbox печели своя успех?

В момента има много облачни услуги за съхранение и синхронизация на файлове между различни устройства, но във времето на създаване на Dropbox не било така. Ако и тогава тези услуги били толкова популярни, едва ли Хаустън би имал нужда от флашката си, за да пренася нужните файлове. Именно иновацията е едно от основните качества, с които Dropbox печели симпатии. Компанията предлага услуга, която е била непозната за мнозина по онова време. Във време, в което компютрите са навсякъде около хората, а и мобилните телефони и таблети навлизат все повече в арсенала от технологии, които всеки притежава, достъпът до едни и същи файлове бил желателен. Dropbox разрешава точно този проблем, предлагайки своята услуга.

Дрю Хаустън имал късмета да намери начин, с който да реши своя проблем, а в същото време да превърне този начин в услуга за всички хора по света.

Какви са поуките от историята?

Основната поука, която можем да извлечем от историята на Dropbox, е свързана начина на раждането на идеята за компанията. Когато осъзнава, че е забравил флашката с важните файлове, Хаустън разбира какво точно трябва да направи. По този начин той разработва новата услуга и предлага на хората достъп до едни и същи файлове през различни устройства. Тази гъвкавост се понравя на мнозина и именно голямата потребителска база тласка компанията напред. Това ще рече, че ако вие измислите услуга или продукт, с който можете да помогнете на себе си, до голяма степен важи правилото, че ще може да помогнете и на доста други хора.

Друг много важен момент е търсенето на първоначален инвеститор за стартиране на идеята. Хаустън успява да спечели доверието на Пол Греъм, но не и без да се вслуша в съвета му да привлече втори силен човек зад проекта, в лицето на Фердоуси. Дрю Хаустън успява да направи правилните ходове за своята идея и така да я превърне в реалност.

В днешно време Dropbox е една от многото услуги за облачно съхранение на файлове. Въпреки голямата конкуренция обаче, услугата си остава една от най-добрите, като е доказала, че е устойчива на времето. Сега потребителите имат достъп до файловете си през уеб сайта на компанията или през мобилните приложения за Android и iOS.

Ако желаете да използвате услугата или пък да се запознаете по-обстойно с актуалните ѝ предложения, може да ги разгледате в сайта на Dropbox. Там ще намерите допълнителна информация за начините на използване на услугата като индивидуател клиент или пък бизнес потребител.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *