Джак Ма – китайският предприемач, който промени историята на електронната търговия

Джак Ма - собственик на alibaba
© Flickr by Foundations World Economic Forum

Във втората половина на ХХ век на света се раждат едни от най-великите умове в съвременната история. Те се явяват добрите “виновници” за много от технологичните предимства, на които се радваме днес. Бил Гейтс, Илън Мъск и Стийв Джобс са само малка част от тези хора. Сред тях обаче е и китайският предприемач Джак Ма. Той е основател и собственик на компанията AliBaba, която промени завинаги историята на пазаруването в Интернет. В България по-известно е името AliExpress, което е подразделение на компанията-майка AliBaba. Целта на този материал обаче не е да анализираме какво се предлага в сайта, а да видим как Джак Ма е достигнал до неговото създаване.

Историята на Джак Ма е изключително вдъхновяваща и изпълнена с много падения и изправяния, от които всеки един човек може да вземе поука. Китайският милиардер е преминал през ада и е дал много жертви, за да бъде това, което е в момента. Заслужава си да знаете неговата история и как се стига до създаването на компанията му за милиарди, която е в топ 10 на най-скъпите в света.


Първите стъпки на Ма по пътя към успеха

Джак Ма е роден през 1964 г. в китайския град Хангжоу. Родителите му се занимавали с музика, така че младият Джак Ма нямал честта да се роди в аристократично семейство с изобилие от парични средства. В годините си на тинейджър, бъдещият основател на AliBaba бил завладян от едно-единствено нещо – английския език. Неговата страст била да научи езика и за тази цел той започнал да го упражнява.

В продължение на 9 години той обикалял пред един от най-големите хотели в града и разговарял с англоговорящите туристи, като дори се превръщал в техен безплатен гид за града. Туристите печелили интересна компания в лицето на Ма, който ги разхождал из забележителностите на града, докато младият китаец има възможността да упражнява знанията си по английски език.

Джак Ма на конференция

© Flickr by Asia Society

По-късно Джак Ма опитал да влезе в университет, но не успял да се справи с изпитите на два пъти. В крайна сметка, той успял да се пребори за мястото си в университета, който завършил през 1988 г. Специалността му била свързана с неговата първоначална страст – английския. Джак Ма бил успешно завършил учител по английски.

Историята на Джак разказва, че през годините след завършването си той кандидатствал на 30 различни работни позиции и не успял да заеме място в нито една от тях. Доста популярна е историята му за KFC. Когато компания навлязла на китайския пазар, тя търсила служители и от 24 явили се, включително Джак Ма, 23 били приети, като единствен той останал без работа, отново. Опитвал е да влезе и в полицията, но отново без успех. В крайна сметка, амбициозният китаец си намерил работа, като започнал да преподава английски език в местния университет, където изкарал около 5 години и печелил едва по $15 на месец. В същото време обаче, Джак Ма започнал да усеща и предприемача в себе си, защото създал агенция за преводи, заедно с няколко приятели. Този ход бил и в основата на голямата промяна за него.


Пътуването до САЩ и първи досег с Интернет

През 1995 г. Джак Ма се отправя на пътешествие към Щатите заедно със своята компания за преводи. Основната цел била трупане на опит, но покрай нея Джак Ма се докоснал до нещо много по-ценно. По време на посещение в Сиатъл, младият учител осъществил първия си досег до Интернет. И за този момент има интересна история, която той разказва.

Когато седнал пред компютъра и решил да потърси в Интернет за пръв път, той написал думата “бира” (само че на английски – beer). В този момент той забелязал в резултати най-различна бира – германска, американска, японска, но никъде не видял китайска бира. Затова Джак Ма направил второ търсене, като този път използвал името на своята родина – Китай. За негова изненада, отново резултатите не показали нищо съществено. В този момент той си обещал, че ще създаде нещо, което ще прослави Китай и ще го постави на световната карта.

Веднага след завръщането си от САЩ, Джак Ма се заел с изпълнението на своето обещание, като стартирал т.нар. China Pages или жълти страници за Китай. Това представлява указател с адреси и контакти на най-различни фирми. Идеята не просъществувала дълго. Следващият му проект обаче поставя началото на голямата промяна в световното Интернет пазаруване.


Създаването на AliBaba

собственик на alibaba Джак Ма

© Flickr by Việt Quốc

През 1999 г. в Интернет се наблюдава истински бум, след като се стартират доста нови компании. През Април същата година, Джак Ма, заедно със съпругата си, събрал близките си приятели в своя апартамент в Хангжоу и поставил началото на AliBaba, като бил готов отново да се опита да пробие в онлайн бизнеса. Идеята на сайта била да събере на едно място различни търговци, които да имат възможността да търгуват помежду си. В една от знаменитите си речи пред своите колеги, Джак Ма изтъква следното:

“Американците са добри в софтуера и в хардуера. Те са много по-напред от нас в тази насока, защото са започнали по-рано. Нашите мозъци обаче не са по-слаби от техните. Те са толкова способни, колкото и техните!”

По този начин Джак Ма вдъхновява своя екип да работи усилено и с мисъл върху детайлите. Накарва хората си да повярват, че могат да успеят.

През 2000 г. се осъществява и първоначалното публично предлагане на компанията AliBaba. Джак Ма се нуждае от инвестиции, с които да качи своя проект на по-високо ниво. Компанията му получава $25 милиона, като сред най-големите инвестиции са Goldman Sachs и SoftBank.

3 години по-късно се появява и проектът Taobao, който е подобен на AliBaba, но таргетът тук са индивидуалните клиенти – физическите лица, които получават платформа за предлагане на обяви и купуване. По това време изключително популярен бил и уебсайтът eBay, така че конкуренцията за Taobao била от най-висока класа. По това време eBay тъкмо навлиза с бизнеса си в Китай, така че между двете компании се зародило истинско съперничество. Джак Ма обаче вярвал, че неговият проект ще победи, след като става дума за битка на родна за него земя. Бившият учител бил прав, защото през 2006 година eBay напуска китайския пазар.

Година по-късно AliBaba получава значителни инвестиции, след като излиза на борсата в Хонконг, а през 2014 година получава $25 милиарда в най-голямото първично публично предлагане в Ню Йорк.

След като вече изгражда своите позиции в Китай, компанията започва работа на международно ниво. Освен в сферата на електронната търговия, Джак Ма навлиза и в други сфери. AliBaba присъства в сферата на облачните изчисления, споделянето на видео съдържание, киното, здравеопазването и спорта. Компанията на Джак Ма дори става собственик на най-големия английски вестник в Китай – South China Morning Post. По този начин предприемачът показва, че не иска да се развива единствено в е-комерс сферата, но и в други области.

През годините компанията AliBaba получава изключително много отличия и признания, като 5-та най-голяма икономика в света. За нея работят повече от 100 000 души, а приходите ѝ през 2019 година са оценени на повече от 50 милиарда долара.


Кои са основните поуки от пътя към успеха на Джак Ма?

След като преминахме накратко през историята на Джак Ма, нека направим и някои изводи, от които можем да се поучим:

  • Животът в ранните му години не бил изпълнен с богатство и лукс – този факт обаче не пречи на Джак Ма да преследва своята страст. Научавайки английския език, Ма отваря пред себе си много възможности, които впоследствие го изпращат в САЩ.
  • Не се отказва въпреки неуспехите – повечето хора, които не успяват да си намерят работа толкова дълго време, и биват отхвърляни толкова много пъти, едва ли ще пожелаят да започнат собствен бизнес. Джак Ма обаче сякаш бил предопределен да не започне работа на заплата, а да постави основите на AliBaba.
  • Не се задоволява с работата си като учител – въпреки че започва прилична работа, която му позволила да упражнява детската си страст и да я споделя с други хора, това не било достатъчно на Джак Ма. Въпреки това обаче, тази работа била в основната за създаването на преводаческата агенция и пътуването до САЩ.
  • Възползва се от ранните години на интернет бума – Джак Ма уцелил точния момент да създаде платформата AliBaba, точно когато в Интернет започнали да се появяват все повече сайтове. Това е пример за усета, който китаецът притежава.
  • Не се притеснява от конкуренцията – въпреки силната конкуренция, която има в лицето на eBay, Джак Ма не отстъпва нито крачка назад, а точно обратното – сигурен е в успеха на своя проект. В крайна сметка точно това се случва, след като успехът на платформата за онлайн обяви на Джак Ма кара eBay да напусне китайския пазар.
  • Въпреки големия възход, Джак Ма държи стабилно контрола над компанията си – само за няколко години размерите на AliBaba стават внушителни. Освен всичко, компанията започва развитие и в други сфери, което само затвърждава факта, че желае да бъде в крак с налагащите се тенденции.

Джак Ма е не просто един от най-успешните предприемачи на всички времена. Той е личност, от която човек може да научи много. Едно от най-големите му качества е, че винаги е прям и искрен, когато говори пред публика. Освен това го прави по начин, на който много хора могат да завидят. Ма успява да привлече слушателите на своя страна, като им разказва интересни истории от своя живот и в същото време ги поучава за различни аспекти от света на бизнеса.

Харизматичната личност, лидерските качества и историите от живота на Джак Ма са задължителни за всеки, който черпи мъдрост от най-великите предприемачи на нашето време. Може да прочетете повече за китаеца и в книгата: „Alibaba – империята, която Джак Ма изгради“. В нея е разкрита цялата история за създаването на компанията. В Интернет също има доста информация за живота и работата на Ма. Китайският предприемач може да бъде вашият основен мотиватор за стартиране на проекта, с който ще напишете своята история.


Използваните изображения са с оригинален източник сайта на Flickr. Всички права върху снимките в този материал принадлежат на техните собственици, които са ги качили във въпросния уебсайт. Това са Foundations World Economic Forum, Việt Quốc и Asia Society.


MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *