5-те най-популярни CMS системи, използвани за създаването на сайтове

5 cms системи за сайтове

За направата на сайт, от доста време насам, не се изисква задължително писането на код. Не случайно много хора опират до т.нар. CMS системи или с други думи – системи за управление на съдържание. Това са готови платформи, които ви предлагат възможност да си създадете уебсайт и да менажирате съдържанието му, без да е нужно да разбирате от програмиране. В следващите редове ще разгледаме кои са петте най-популярни CMS системи към този момент, както и какви са техните предимства и недостатъци.

WordPress

сайта на wordpress

Безспорно, това е най-популярната система за управление на съдържание, която се ползва от милиони потребители. Някои статистики сочат, че WordPress сайтовете представляват 60% от всички уеб сайтове, а според други проучвания процентът е около 50%. Където и да е истината обаче, едно е сигурно – WordPress е най-популярната платформа за създаване на сайт лесно и бързо.

WordPress може да се използва за сайтове от всякакъв тип. На тази платформа са базирани доста популярни портали с огромни бази от данни. Също така, доста фирми също избират Уърдпрес за своите бизнес сайтове, които не са изпълнени с огромен брой страници, но пък впечатляват със стил.

Друго качество на платформата е, че използването ѝ от мнозина, позволява за нея да се създават огромен брой плъгини и теми. Проучванията показват, че има повече от 40 000 публични плъгина за WordPress, както и над 2000 теми, от които потребителите могат да избират. С тази система определено имате огромни възможности, от които да се възползвате.

Уърдпрес позволява създаването на собствен блог като поддомейн на основния WordPress напълно безплатно.

 • Най-популярната CMS система, което прави решаването на възникнали проблеми лесно
 • Редица функции, подпомагащи SEO на сайта ви
 • Множество опции за качествен изглед на сайтовете и през мобилни устройства
 • Изключително удобен за публикуване и оформяне на съдържание
 • Има опция платформата да се превърне в онлайн магазин
 • Платформата е трудна за начинаещи, които ще се нуждаят от време, за да свикнат с нея
 

Wix

сайта на wix

Платформата за създаване на сайтове Wix съществува от доста време, но в последните години доби голяма популярност. Статистиките показват, че на тази система са базирани повече от 3 милиона сайтове. Платформата се причислява към CMS системите, но не позволява всички функции и опции, които ще намерите например в WordPress.

Wix предоставя сайт конструктор, с който сами може да изберете какви елементи да съдържа вашия сайт и къде да са позиционирани те. Другият важен момент тук е, че при Wix сайтовете вие не избирате къде ще ги хоствате. Самата платформа изисква заплащане, срещу което ви предлага хостинг за вашия уебсайт. Както при стандартните програми, и тук цената нараства пропорционално с нуждите на сайта ви да обслужва по-голям брой посетители.

 • Изключително удобна платформа за начинаещи
 • Позволява лесно създаване и управление на сайт
 • Поддържа различни функционалности за по-добро SEO
 • Не предлага обширни опции за управление на съдържание както при Уърдпрес
 • Цената за тази услуга може да се окаже висока за някои
 

Joomla!

сайта на joomla

Над 1,8 милиона уеб сайта са базирани на CMS платформата Joomla. Тя е сред най-популярните системи за управление на съдържание, като мнозина я нареждат след WordPress. Все още обаче, Joomla не успява дори да се доближи до лидера в тази сфера, по отношение на брой сайтове.

По подобие на Уърдпрес, Joomla също е open-source платформа, която може да се изтегли и инсталира безплатно. Системата е подходяща за блогове, бизнес сайтове и други типове уеб портали. Разполага с най-различни разширения, които да обогатят и превърнат сайта ви в удобен за използване. Кодът на Joomla е по-сложен от този при WordPress, но пък позволява и доста промени. Обикновено хостинг доставчиците ви предлагат бърза инсталация на платформата, но е добре да се запознаете с нея, преди да стартирате.

 • Разполага с функционалности както за блог сайт, така и за онлайн магазин
 • Поддържа добри SEO опции
 • Подходяща за използване през мобилни устройства
 • Платформата не е подходяща за начинаещи
 

Drupal

сайта на drupal

Още една CMS система, която пристига с отворен код и е безплатна за използване. Drupal се нарежда плътно зад Joomla! що се отнася до най-използваните CMS системи. Платформата не е от най-лесните за разбиране, но позволява много възможности. Drupal се фокусира върху управлението на изключително големи масиви от съдържание, което описва системата като подходяща за сайтове много съдържание.

Големият брой хора, които се занимават с Drupal, ви осигурява спокойствие, когато имате нужда от решаване на даден проблем. Има редица форуми, в които ще получите помощ. Що се отнася до разширенията, които могат да подобрят сайта ви, за Drupal са налични над 30 000 модула, от които да избирате. Също така има повече от 2000 теми за Drupal сайтове.

 • Подходящ за сайтове, които ще се използват и на мобилни устройства
 • Разполага с функционалности за блог и онлайн магазин
 • Добри SEO функционалности
 • Платформата не е подходяща за начинаещи, понеже ще им се наложи помощ от професионален разработчик
 

Blogger

сайта на blogger

Самото име на системата показва, че тя е създадена и насочена към блогърите в Интернет. Blogger е безплатна платформа за управление на съдържание, която е собственост на Google. Тя е напълно безплатна, но името на сайта ви ще съдържа blogspot.com. В крайна сметка, имате възможност да си закупите хостинг и да пренасочите домейна си.

Blogger системата не е подходяща за бизнес сайтове и блогове, от които ще търсите печалба. По-скоро този тип платформа е по-добра за хора, които имат желание да създадат сайт, в който да споделят определено съдържание към група хора. Тази безплатна система е напълно подходяща за това. Развитието на бранд или на бизнес обаче не е препоръчително, като се има предвид, че Google е реалният собственик на сайта ви, след като го хоства и може да го изтрие по всяко време.

 • Поддържа добри SEO и мобилни функционалности
 • Безплатен за ползване
 • Подходящ за споделяне на съдържание с некомерсиална цел
 • Не предлага е-комерс функционалност
 • Блог възможностите са доста по-слаби спрямо останалите CMS системи

Запознахме ви с пет от най-популярните CMS системи в Интернет. Разбира се, има и други такива, но ако трябва да определим топ 5, споменатите по-горе определено го запълват. Няма спор, че WordPress е далеч пред всички, след като предлага изключително добри възможности за всякакъв тип сайтове. Тази гъвкавост превръща платформата в първи избор за много собственици на сайтове, които могат сами да се грижат за управлението на съдържанието си.

Препоръчваме ви да се запознаете с различните опции и да установите коя от тях е най-подходяща за вас. След това остава да отделите време и да се запознаете с платформата, за да започнете безпроблемно работата си с нея.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *