Най-добрите безплатни платформи за личен блог

безплатни блог системи

В днешно време всеки един бизнес желае да има онлайн присъствие. Не всеки обаче е готов да отдели от бюджета си, за да финансира дори малък проект, с който да се подвизава в мрежата. Това не е фатално, тъй като съществуват безплатни платформи за създаване на блогове, които могат да се използват за тази цел. Те са подходящи и за хора, които желаят по някакъв начин да изразят мнението си и да го предложат на аудиторията.

В следващите редове ще ви разкажем за пет платформи, които са популярни със своите безплатни предложения за блогване.


Какво е важно за безплатните блог платформи?

Преди да пристъпим към същинското представяне на различни сайтове, нека кажем няколко думи за техните характеристики. Имайте предвид, че безплатните блог платформи не предоставят пълен контрол за потребителите и поради тази причина не са подходящи за развиването на сайтове с комерсиална цел. Ако обаче целта е да създадете платформа, където да споделяте конкретна информация, те ще ви свършат работа. Подходящи са дори за малки бизнеси, които желаят да създадат онлайн присъствие. Разбира се, когато и да решите, ще имате възможност да прехвърлите безплатния си уебсайт на хостинг платформа и да си закупите домейн, с който вашият личен сайт да се зарежда.

Освен че не предоставят пълна свобода на редактиране, някои от платформите за безплатни блогове използват реклами, за да се издържат. Такива няма да намерите при всички, но ги има. Това е още една причина да се насочите към някоя от популярните CMS системи и да заплатите малка сума за създаването на своя уебсайт. В крайна сметка, дори безплатните блогинг сайтове са подходящи за старт.


Топ 5 на най-добрите безплатни блог платформи

Вашият избор е сведен до следните доставчици на услугата безплатен блог:

 • WordPress
 • Blogger
 • Wix.com
 • Tumblr
 • Medium.com

Следва да ги разгледаме един по един, като за всеки от тях ще изтъкнем предимствата, с които разполага.


WordPress – най-популярната блогинг платформа на света

сайта на wordpress

Не е тайна, че повечето сайтове в интернет са базирани на системата за управление на съдържание WordPress. Това не е никак случайно, след като тази платформа предоставя огромна гъвкавост и разнообразни инструменти на потребителите си. WordPress предоставя два основни уебсайта за услугата си.

Единият от тях е WordPress.org, откъдето може безплатно да изтеглите самата платформа, но за да я използвате, трябва да закупите хостинг и домейн. Остава вариантът да я разгледате и на локален хост, но това се прави основно с образователна цел. Ако желаете да си създадете уебсайт, ще трябва да използвате хостинг услуги, като почти всички от тях вече предлагат вградена или бърза инсталация на WordPress платформата.

Другата важна особеност на WordPress се крие на уебсайта WordPress.com, като именно там се намира безплатната онлайн възможност на системата. За целта трябва да си създадете акаунт в сайта, след което ще получите достъп до определени настройки. Ще може да изберете тема напълно безплатно, както и да публикувате и оформяте съдържание. За достъп до повече възможности обаче, ще трябва да заплатите. Добрата новина е, че ще създадете безплатен блог с уникално домейн име, което ще е от типа на “myfreeblog.wordpress.com”, където myfreeblog е вашият избор за сайт име. Платформата е изключително добра, ако желаете да споделяте конкретна информация и я разпространявате между определен кръг от хора.

Предимства на WordPress.com системата:
 • Позволява избор на име на уебсайта
 • Поддръжката по сайта ви е грижа на WordPress
 • Имате на разположение разнообразни теми, напълно безплатно
 • Разполагате с огромен набор от информация за платформата, тъй като е най-използвана сред блогърите

Blogger – безплатен блог от Google

сайта на blogger

Платформата е разработка на Google, което означава, че лесно може да стартирате с нея, ако имате профил в Google. Препоръчваме ви да използвате вече съществуващия си акаунт, за да създадете своя блог.

Обикновено, ще са ви нужни няколко часа, за да настроите своя блог и да започнете да публикувате съдържание. Blogger се препоръчва за хора, които търсят поле за изява и споделяне на информация във формата на текст. Точно затова тази система е подходяща, когато желаете да изразите мнението си пред приятели и колеги. Опциите на системата откъм е-комерс са силно ограничени, така че ако желанието ви е да печелите в интернет, по-добре да се насочите към друга опция.

Предимства на Blogger:
 • Възможност да използвате своя акаунт в Google
 • Създаването на блог става за кратко време
 • Подходяща платформа за споделяне на текстово съдържание

Wix.com – безплатен уебсайт с опция за надграждане

сайта на wix

WIX е онлайн платформа, която стана доста популярна сред създателите на уебсайтове през последните години. Причината се крие в улеснения уебсайт билдър, който платформата предлага. Това ще рече, че дори без да имате уменията на програмист или уеб дизайнер, само с няколко клика ще успеете да създадете уебсайт по ваш вкус. Wix.com предлага и безплатна блогинг платформа, но трябва да знаете, че при нея по сайта си ще имате и реклами. Именно с тях Wix поддържа опцията за безплатно създаване на сайтове.

За да си създадете блог в системата на Wix, ще трябва да откриете сметка в сайта. Предимството е, че може да използвате своите профили във Facebook или Google, за да го сторите. След като отговорите на няколко въпроса, ще получите достъп до лесния потребителски интерфейс, с който да изградите своя сайт от нулата. Хубаво качество на платформата е, че предоставя разнообразни теми, от които да избирате. След като създадете своя уебсайт, WIX ще ви прикани да заплатите конкретна сума, ако искате платформата ви да бъде с уникално и собствено домейн име. Може да пропуснете това и да продължите с използването на безплатната версия, след което изграденият от вас уебсайт ще премине онлайн.

Предимства на Wix:
 • Безплатна опция за изграждане на сайт
 • Предлага лесен и интуитивен потребителски интерфейс
 • Широк набор от опции за избор на тема за своя блог

Tumblr – най-лесният начин да блогвате

tumblr сайт

Още една безплатна опция за блогване ще откриете в сайта на Tumblr. Според мнозина, тази система е микс между Twitter и WordPress, като тя ви позволява веднага да създадете първата си блог публикация, след като имате акаунт. Tumblr се определя като микро-блогинг платформа, при която опциите са силно ограничени. Въпреки това, само с няколко клика ще може да споделите първите си изречения или дори дълъг текст. Системата може да се определи и като вид социална мрежа, но по-различна от популярните такива.

Известна опция сред тази блог система е споделянето на снимки по конкретна тема. Това означава, че ако не използвате много текст, а предпочитате да се изразявате посредством изображения, Tumblr ще ви свърши добра работа.

Добра идея е, ако разполагате с бизнес уебсайт, да използвате Tumblr именно като социална мрежа и да привличате трафик към уебсайта си от там. Например, може да споделяте атрактивни снимки, свързани с вашата работа. Ако пък желанието ви е единствено да споделяте мнението си с некомерсиална цел, Tumblr си остава един от добрите варианти.

Предимства на Tumblr:
 • Предоставя възможност за използване на домейн по ваш избор
 • Лесно и бързо блогване през различните ви устройства
 • Съдържанието ви може да стигне до огромен брой хора, поради качеството на социална мрежа от Tumblr

Medium.com – изразете своята гледна точка

medium.com сайт

Това е една от сравнително новите платформи за създаване на личен блог. Тя обаче бързо набира фенове и популярност. Едни от причините са лесната за боравене платформа и фокусът към качественото съдържание, което изразява лична гледна точка.

Стартът на вашия безплатен блог в Medium.com стартира чрез регистрация в системата или използване на някой от акаунтите ви в Google, Facebook или Twitter. Огромно предимство на тази платформа е, че ако използвате някоя от последните две платформи за вход в системата, Medium автоматично ще внесе вашите последователи там в мрежата на блогинг платформата.

Medium няма да ви даде мощта на WordPress, но пък се препоръчва като източник на трафик за основния ви уебсайт, по подобие на Tumblr. В крайна сметка, ако целта ви е единствено да споделите своята гледна точка, Medium.com ще ви даде това поле за изява.

Предимства на Medium.com:
 • Позволява бърз достъп чрез профили в социални мрежи
 • Подходяща платформа за споделяне на лично мнение
 • Добър избор за използване с цел привличане на посетители към основния уебсайт

Представените пет платформи за създаване на безплатен блог са доста популярни и се използват от много хора. Някои от тях предлагат по-разнообразни опции, други са доста ограничени. Ако обаче целта ви е да създадете поле за изява и да споделяте съдържание, всяка една от тях ще ви свърши работа. Ако пък желанието ви е да имате уебсайт, от който да печелите пари, силно ви препоръчваме да поемете по пътя към създаването на личен сайт, използвайки уникален домейн и хостинг. В крайна сметка, дори да търсите допълнителен трафик за своя бизнес уебсайт, примерите по-горе могат да ви бъдат от полза.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

1 Отговор

 1. pclife каза:

  Бих добавил и Weebly и Joomla като добри алтернативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *