5 идеи за развитие в онлайн маркетинг бизнеса

работа в дигиталния маркетинг

В днешно време всеки един онлайн бизнес се бори за първите позиции в Google или за най-добрата реклама в Интернет. За да се случи това обаче, компанията трябва да разполага с доста опитен и идеен маркетинг екип, който да се занимава с тези задачи. Повечето големи компании наемат дори цели дигитални агенции, които да се грижат за маркетинга им, но хубавата новина е, че подобна работна позиция може да намерите и като едноличен служител.

В следващите редове ще разгледаме 5 професии, които са част от онлайн маркетинга, и в които може да потърсите място за развитие.


Мениджмънт в социалните мрежи

Най-просто казано, тази работна позиция представлява управление на профилите на дадена компания в социалните мрежи. Ако харесвате и умеете да работите безпроблемно с Facebook, Twitter, Instagram и други мрежи, спокойно може да кандидатствате за подобна позиция. Вашата работа в повечето случаи ще изисква да поддържате профилите на компанията актуални.

Разбира се, задълженията ви ще включват още набиране на нови харесвания и последователи, както и подготвяне на атрактивно съдържание. Целта на този мениджмънт е да изграждате по-голяма база от фенове, които да ангажирате с различно съдържание, свързано с продуктите или услугите на компанията, която представлявате.

Обикновено, при стартирането ви на подобна позиция е добре да се обърнете към компании с по-малък бюджет, които не търсят агенции. Вече, след като натрупате опит, спокойно може да се насочите към големите компании, като им предложите услугите си. Твърде вероятно е обаче в подобен момент да се нуждаете от още хора, така че може да помислите дори за създаването на собствена агенция.


Консултант по социални медии

социални медии управление

Разликата на тази професия спрямо предходната, за която разказахме, е, че тук няма нужда директно да управлявате профилите на една или друга компания в социалните мрежи. Тук просто консултирате конкретната фирма как да подобри присъствието си в социалните мрежи и как да спечели повече последователи. Разбира се, за да се реализирате успешно в тази сфера, ще трябва да сте много добре запознати с различните социални медии. Освен това, препоръчително е да боравите и с опциите им за стартиране на рекламни кампании. По този начин ще бъдете максимално полезни на клиентите си.

Може да бъдете консултант по социалните медии без да се нуждаете от допълнителен екип. Тази професия обаче може да ви постави и в ролята на лидер, който да управлява мениджъри на социални профили. По този начин те могат да се допитват до вас по определени казуси. Ако успеете да изградите подобен екип от хора, с които да работите, определено имате големи шансове за развитие.


Дигитални реклами

Рекламите представляват една огромна индустрия, в която със сигурност има много поле за изява и развитие. Всеки един бизнес, независимо дали е малък или голям, има нужда от реклама, за да достигне до максимален брой потребители и клиенти. Има различни начини за постигане на тази реклама, но най-ефективни в онлайн пространството са тези в социалните мрежи и Google.

Много бизнеса разчитат на дигитални агенции да управляват рекламата на техните продукти и услуги. Ако обаче вие също сте наясно с тях, бихте могли да им предложите по-добри условия като един човек, който да ги управлява. Повечето собственици на фирми нямат време да следят тенденциите в Google или Facebook за рекламни кампании, така че със сигурност ще прибегнат до търсенето на подобен човек.

Добрата новина е, че вие може да изпълнявате тази длъжност изцяло онлайн и дори може да работите за повече от една компания. Когато вашите кампании дадат резултат за една или друга фирма, твърде вероятно е да получите запитвания и от други компании, които ще пожелаят да работят с вас.


SEO консултант

seo консултант

Един от основните аспекти на всеки бизнес в днешно време е да се класира на възможно по-предна позиция в Google. Именно оттам идва т.нар. органичен трафик към сайта на конкретната компания. Точно затова съществуват и т.нар. SEO агенции и консултанти, чиято задача е свързана с изкачването на вашия бизнес в резултатите на Гугъл.

Доста онлайн бизнеси все още нямат достатъчно ресурс и средства, за да наемат агенция, която да се грижи за тяхното SEO, но биха инвестирали по-малка сума в човек като вас, който например работи на свободна практика.

Основните задачи на SEO консултанта включват анализ на ключовите думи, планиране на съдържание за сайта, което да се класира в търсачката и други. Дори да нямате сериозни познания в областта, може да навлезете в нея за сравнително кратко време. В Интернет има доста ръководства за начинаещи, но съветът ни е след тях да се поинтересувате и от неща за по-напреднали. Основните съвети могат да се научат и от собствениците на някои бизнеси, но те едва ли ще имат времето да навлязат по-надълбоко в материята. Познавайки дебрите на SEO оптимизацията, ще се докажете пред тях и няма да им оставите друг избор освен да ви наемат.


Lead Generation

Трудно може да се намери подходящ превод на тази фраза, така че нека си остане на оригиналния ѝ английски език. Lead generation всъщност представлява човек или компания, чиято цел е да създаде атрактивно съдържание, което да привлече интереса на потенциалните клиенти и потребители. Разликата между този подход и използването на платени реклами за популяризиране е, че Lead generation набляга на полезното. Целта е да се представи полезна информация за потребителите, която да привлече тяхното внимание. Чрез нея те трябва да разберат с какво услугата или продукта на компанията може да им бъде от полза. Впоследствие, lead generation води до нови подобни полезни материали, които да запазят интереса на потребителите висок.

Целият процес може да се изпълни по различни начини. Той може да включва интересна статия или пък проучване. След като привлечете погледите на потенциалните си клиенти, време е да ги превърнете в реални такива. Тук важна роля играе следващият ви ход, при който ще трябва да им покажете колко полезни всъщност са услугите или продуктите на компанията.

За тази позиция определено ще се нуждаете от умения за писане и креативно мислене, с което да подходите към бъдещите клиенти на компанията, за която работите. Например, ако трябва да промотирате хранителни добавки, може да напишете интересни статии за ползата от правилното хранене и тренировките, след което да обърнете внимание на полезността от добавките към тях.


Дигиталният маркетинг ни предоставя различни възможности за развитие. Както и сами виждате, може да използвате уменията и познанията си в социалните мрежи като начин да си докарвате доходи. Много хора биха посочили дигиталните агенции като основен конкурент и играч в тази област, но в Интернет има толкова много бизнеси, които се нуждаят от подобни услуги, че няма как всички дигитални агенции да смогнат. Освен това, обикновено агенциите за дигитален маркетинг са търсени от клиентите им, а вие имате възможност сами да предлагате услугите си като фрийлансър. Въпросът е да намерите своето признание и да се развивате там, където работата ще ви доставя удоволствие.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *