Търпението – основно качество по пътя към дълготрайния успех

търпение - принцип на успеха

На всички ни се иска да постигнем високи резултати още на мига. Всеки от нас желае прекия път към успеха, с който да издигне своя бизнес до водещите нива. Всички сме свикнали да търсим бързи резултати. Уви, такива няма как да бъдат постигнати на момента. Не е толкова лесно това да се изпълни, колкото да се изкаже. Ако беше толкова лесно за всички нас, може би нямаше да е толкова интересно и нямаше да му обръщаме внимание. Да, всеки от нас може да постигне успех от нищото, но каква следа ще остави той след това? В основата за постигането на стабилен и дълготраен успех стоят различни принципи, а един от тях е търпението.


Да се научим да бъдем търпеливи

Най-важните неща в живота не се случват веднага! Едва ли има по-добър пример за олицетворение на качеството да бъдем търпеливи. Само се замислете за нещата около вас, които са ви най-скъпи и колко време са ви отнели те, докато е дошъл момента да ги наречете свои. Нека вземем за пример приятелството, истинското такова между двама или повече души. Нима то става за един ден? Постигането на дълготрайни връзки между хората изисква време. Така е и в любовта, същото е и в бизнеса. Самият ни живот изисква от нас да бъдем търпеливи, което обаче е все по-трудно в този забързан начин, по който живеем. Трябва обаче да разберем също така, че хубавите неща отнемат време и търпение, за да бъдат постигнати.

Съществува една история за търпението, която някои от вас може и да са чували. Тя показва изключително добре как действа силата на времето и търпението нещата да се случат. Ето я и нея:

Знаете какво е сито, нали? Това е съд за пресяване най-вече на брашно. Добре тогава, как може да пренесете вода, изсипана върху ситото? Самият съд е с малки дупки, така че водата ще изтече веднага, след като ситото се повдигне. На пръв поглед може да ви се стори невъзможна задача, но това далеч не е така.

Търпението играе важна роля в този казус, тъй като то осигурява нужното време, в което нещата ще се случат. Отговорът на загадката се крие в това, че просто трябва да изчакате зимата. Тогава водата в ситото ще замръзне и ще може да я пренесете, където пожелаете във формата на лед. Ако изчакате до пролетта, тя отново ще бъде в първоначалната си форма.

Ето как търпението реши една на пръв поглед нерешима задача. Тази история има за цел да разкаже, че хората трябва да умеят да бъдат търпеливи в исканията си, защото не могат винаги да получават всичко на мига. Ще дойде момент, в който просто ще бъде нужно да изчакате.

Липсата на нужното търпение може да е причина да се проваляте всеки път, при всяка нова идея, с която се захванете. Ако стартирате бизнес и очаквате след два месеца да сте на върха, но не сте там, вероятността да се откажете е много голяма. Какво би се случило, ако приемем, че бяхте продължили до 6-ия месец, или до първата година? Никой не знае в случая, а няма и как да се разбере, понеже липсата на търпение ви е лишила от това.

Не можем да очакваме нещата да станат веднага, когато говорим за какъвто и да е бизнес. Понякога наистина е нужно малко време и нещата могат да се случат само за няколко месеца, но не са много подобните случаи. Всички сериозни бизнеси, които са оцелели и до днес, са го направили, подхождайки с нужното търпение. Тяхната цел винаги е била да използват времето, за да съставят точен план и да подобряват своите продукти и услуги, да се съревновават с конкурентите си и да предложат на своите клиенти нещо по-добро. За различните фази на търпение, което трябва да се прояви в бизнеса, ще поговорим в следващата точка.


Как да проявите търпение във всяка една фаза от израстването на вашия бизнес?

Една идея за бизнес, сама по себе си, не е достатъчна да ни превърне в следващия световно известен предприемач, който е дал на света нещо иновационно. Още от началото е нужно време и търпение, за да се подготвят основите на тази идея. Те включват разработването на план за действие, който да се следва и така да се стигне до крайния резултат.

Именно действието е следващата важна част от схемата. Човек трябва да бъде търпелив, за да стигне до нея, след което да е достатъчно упорит, за да работи, докато постигне своята цел. Тук е моментът да отбележим, че понякога реализирането на конкретна идея изисква много време и нещата могат да не се случат веднага. Това означава, че трябва да се подготвите за усилен труд.

Първите месеци или дори първата година при един новостартирал бизнес са най-трудни, понеже брандът все още се развива и не е популярен масово. Ето защо собствениците на такъв бизнес е добре да се подсигурят за определено време и да осигурят средства за безпроблемното функциониране на бизнеса им за поне 6 месеца напред. В този период трябва да имате нужното търпение и да продължавате да действате по план дори да не реализирате никаква печалба.

Ако идеята ви е наистина добра и може да донесе нещо наистина полезно на света, рано или късно тя ще пожъне своя успех. Много бизнеси се провалят още в предишната фаза, защото не са направили добре своите планове за бъдещето. Те инвестират цялата налична сума в първите 2-3 месеца от съществуването си и след като видят, че нямат успех, просто спират своята дейност. Не това обаче е правилният подход, защото, както казахме, се изисква време за достигане до правилната аудитория.

С упорит труд и нужното търпение, това ще се случи. Когато бизнесът ви е във фазата да носи солидна печалба, отново трябва да проявите търпение. Този път това качество трябва да се прояви в нивото на продуктите и услугите, които предоставяте на своите клиенти. Те трябва да останат с високо качество и при възможност дори да се подобряват. Само така ще успеете да задържите своите клиенти и да привличате нови такива. Постигнатият успех не означава да захвърлите всичко и да защракате с пръсти, защото това може да ви върне отначало. Бъдете търпеливи, подреждайте добре следващите си ходове и планирайте, за да не изпадате в трудна ситуация.


Мъдрите хора казват, че времето лекува всичко. Те са изключително прави в изказването на тази теза, но как би се случило това, ако ни липсва нужното търпение? Каквато и важна цел да поставим в живота си, тя едва ли ще се случи на момента. Нужно е време, в което зрънцето да бъде посято, да узрее и накрая да ви даде плодовете на вашия труд и чакане. Постигайки личностното качество да бъдете търпеливи, овладявайки този принцип, ще поставите себе си по правилния път към дълготрайния успех.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *