Принципите на успеха – откъде да започнем?

принципите на успеха

В основата на успеха на не малко хора по света се коренят няколко основни принципа, които всеки желаещ да прогресира би било добре да познава. Те не са тайна за никого, а и не са измислени от нас. Още преди много години Наполеон Хил ги оформя в редица публикации и авторски материали, издадени по-късно в различни книги. Той дори не е единственият автор на подобна тематика. Целта ни в този материал обаче не е да изброяваме едни от най-успешните автори на книги за личностно развитие и просперитет, а да анализираме принципите, които те са доказали, че водят до успеха.

В този момент мнозина ще кажат, че описаните по-долу принципи нямат нищо общо с богатството. Напротив, точно те са в основата на успеха, защото голяма част от успелите хора ги притежават. Нужно е да разберем, че богатството и успеха не идват задължително с голямо наследство или кредит, с който да започнем бизнес. Ако човек не умее да контролира действията си, няма значение колко пари има – твърде вероятно е да загуби всичко. Има не малко примери за подобни случаи. Това е и причината хората спечелили от лотарията да губят бързо спечелените средства (в повечето случаи милиони). И това не е така само в България, но и по целия свят. Причината е, че те просто не знаят как правилно да управляват толкова голяма сума, за да я инвестират, използват и чрез нея да спечелят повече.

Ето в този момент важни са принципите, за които ще ви разкажем. Тези невидими на пръв поглед принципи, които ще ви накарат да се замислите и да гледате на някои неща по по-различен начин. Нека видим и кои са те.


Силата на мисълта

В много случаи хората подценяват силата на мисълта, като не осъзнават колко мощ се крие в нея. Всеки човек ежедневно използва мислите си за една или друга цел – в работата, в живота, в бизнеса. Малко хора обаче разбират каква сила се крие в мислите им. Именно от там започва всичко, защото мислите са тази сила, която ражда идеята за това, което искате да правите. Не подценявайте силата на мисълта и не забравяйте, че мислите ви винаги ще бъдат това нещо, върху което имате контрол.


Желание

Какво ще се случи с даден бизнес, ако нямате желание да го развивате? Разбира се, той ще се срине. Подобна е и ситуацията с вашата работа – ако тя е такава, която ви носи удоволствие, вие ще просперирате в нея, но ако нямате желание да я вършите, едва ли ще получите много шансове за развитие. Желанието е важна част от всяко едно начинание. Без него, просто няма смисъл да стартирате.


Нуждата от Вяра

Стигаме и до следващия важен принцип, а именно силата на вярата. Изключително важно е да вярвате в успеха и да не спирате да го правите дори ако претърпите провал. Не забравяйте, че грешките са част от пътя ви към успеха. Важното е да не губите вяра в достигането на крайната ви цел. И дори ако за миг почувствате колебания, не пропускайте да се опрете на следващия принцип.


Самовнушение

Да си внушаваш нещо на пръв поглед изглежда странно, но нека го погледнем от перспективата на нещо положително. Ако концентрираме силата на мисълта, за да родим конкретна идея, включим желанието си да я реализираме наяве и вярваме в това, самовнушението ще ни помогне да не се откажем от тази цел. Повтаряйте си всеки ден, че ще сте успешни и ще бъдете! Повтаряйте го с вяра и направете нужното, за да реализирате целите си. Когато настроите ума си правилно, той сам ще започне да ви дава отговорите, които търсите.


Познаване на областта

Специализацията и познанията ви в конкретна област ще бъдат в основата на дейността, с която желаете да развивате бизнес или пък да работите. Ако приемем, че сте завършили право и познавате законите, едва ли ще потърсите кариера в сферата на ресторантьорството. Не че е невъзможно, но вашата сила е другаде и точно специализацията в конкретна област е един от основните фактори при стартирането на бизнес. Когато сте наясно със самата материя и областта, в която желаете да се развивате, управлението е много по-лесна задача.


Използвайте въображението си

Никога не поставяйте под въпрос своето въображение, защото там се раждат много идеи. Въображението на един човек е мястото, където той може да си представя всякакви небивалици и да си мечтае за разни неща. Сред тези небивалици обаче може да бъде и ключът към успеха.


Планирайте организирано

Вече говорихме за желанието и важността на този принцип при стартирането ви по пътя към успеха. Много често обаче желанието си остава такова без реално извършена дейност, което се дължи на не до там добро или напълно неорганизирано действие. Планирането е важна част, на която трябва да отделите достатъчно време, в което да начертаете своя план за развитие.


Вземете решение – не отлагайте

Отлагането на конкретна идея и неразвиването ѝ може единствено да доведе до момента, в който някой друг ще се сети за нея и ще я приложи. А какво, ако това е идея за 1 милион долара? За вас остава единствено огорчението, че сте имали ясна картина за същото нещо, но просто “не сте намерили време” да го реализирате. Научете се да вземате решения, без да ги отлагате дълго във времето.


Постоянство

Още един важен фактор, който ясно може да видите при водещите големи компании. Да, те имат нужните средства да бъдат на върха, но по-важното е, че са постоянни, не спират да се развиват и не оставят нищо на случайността. Да вземем за пример Apple. Компанията е доказана марка в сферата на технологиите и точно постоянството ѝ в битката за първата позиция като разработчик на мобилни устройства я прави толкова популярна и търсена. Apple се е доказала като надеждна компания през годините, като е спечелила доверието на своите клиенти и потребители. Точно това трябва да направите и вие, за да имате дългосрочен успех.


Силата на отбора – колективният гений

Наполеон Хил дава на този принцип и качеството – неизчерпаемият извор. Истина е, че много от модерните компании, особено в технологичния сектор, имат едно изявено лице, което е познато като основател и собственик. Марк Зукърбърг, Илон Мъск, Джак Ма – всички те са известни на широката общественост с проектите, които са създали. Те са основните инициатори за тях, но в никакъв случай не са стигнали до сегашното си състояние сами. Много е важно да се обградите с правилните хора, които споделят желанието за развитие и вярват в проекта, по който работите. По този начин ще изградите т.нар. мозъчен тръст, с който ще навлезете в неизчерпаемия извор на идеи и мисли за вашия бизнес.


Енергията любов

Знаем, че едно от най-силните чувства, което може да изпита човек, е това на любовта. Причината това чувство да бъде сред основните принципи за успеха е, че то рано или късно ще се появи у вас. Важното е как ще реагирате в този момент, защото любовта може да бъде както положително чувство, така и да повлияе отрицателно на вашия бизнес или работа. Любовното чувство е могъщ инструмент, който трябва да контролирате, за да не попаднете под неговото влияние.


Подсъзнанието

При принципа за самовнушението вече споменахме, че мислите сами могат да се появят в глава на човек, когато най-малко очаква. Откъде обаче идват те? Те се раждат в подсъзнанието на всеки един – там, където никой от нас не знае какво точно се съдържа, защото подсъзнанието често ни изпраща мисли и чувства, за които изобщо не сме се сетили в даден момент. Подсъзнанието може да бъде извор на идеи за вашата дейност, но първо ще трябва да му дадете нужните предпоставки, за да ви изложи тези идеи. Силата на подсъзнанието е тази, която свързва останалите чувства и ги обединява в името на вашата цел.


Мозъкът

Това е мястото, където се случва всичко. Това е мястото, в което мислите биват навигирани в конкретна посока. В мозъка на човек започва всичко – от раждането на конкретна идея, през създаването на плана за развитие, та чак до реализирането ѝ. Мозъкът свързва съзнанието и подсъзнанието на човека, като чрез него всеки един от нас има възможност да комуникира с останалите и да черпи идеи от безкрайния интелект.


Шестото чувство

Има неща в живота ни, които се случват случайно, но има и такива, за които просто се надяваме, че ще се случат, осланяйки се на шестото ни чувство. Това е едно от чувствата, заради които рискуваме. В някои случаи то може и да ни подведе, но ако сме преценили нещата по правилния начин и се вслушаме в шестото ни чувство, има голяма вероятност да запишем успех.


Това бяха принципите, за които загатнахме в уводната част на нашия материал. Разказахме ги накратко, без особени задълбочавания, но не се съмнявайте, че ще ги разгледаме с повече детайли в отделни и специализирани статии от същата категория.

Надяваме се да сме поставили основите у вас, с които да потърсите успеха. Комбинирайки всеки един от принципите по-горе, вие ще разполагате с изключително голяма сила, която ще ви позволи да мислите и забогатявате. Чрез тях изворът на безкрайния интелект няма да остави съзнанието ви без правилните мисли, а това, от своя страна, ще привлече парите на ваша страна.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *