Изкуството да бъдеш лидер – в бизнеса, любовта и живота

изкуството да бъдеш лидер

Според вярванията на мнозина, лидерите не се раждат, а се създават. Всички те са прави, защото при раждането си, човек не знае какви лидерски качества притежава. Не знае и как ще се развие живота му, дали изобщо ще бъде поставен в ролята на лидер. Всичко това е част от онази непонятност на човека за живота, която го прави толкова скъп и вълнуващ. Човек може да не се роди лидер, но може да стане такъв! За изкуството да бъдеш лидер и за момента, в който човек осъзнава, че е станал такъв, ще си поговорим в следващите редове.


Какво е да бъдеш лидер?

В очите на много хора лидерите биват основно два вида – такива, които водят хората си за своя облага и такива, които водят своите последователи към постигането на общ успех. Няма съмнение, че истинските лидери са от втория тип.

Човек, който се поставя в ролята на лидер, но търси изцяло лична облага от всички общи усилия, рано или късно ще падне рязко. Истинският лидер води своите хора към общ успех, блага за всички, което мотивира всяка една частица от общите усилия. Да бъдеш лидер в работата си означава да покажеш лидерски качества и в любовта, в ежедневието си, в живота… Лидерските качества на един човек, независимо дали е мъж или жена, се проявяват в различни посоки, защото този човек е постигнал изкуството да бъде лидер.

Може би има хора, които в този момент приравняват лидерството с индивидуално господство и налагане на лично мнение. Това обаче изобщо не е близо до истината, защото истинският лидер винаги е готов да чуе мнението на останалите, готов е да ги изслуша, за да потърси в думите им нещо, което ще спомогне за общото благо. Да бъдеш лидер не означава единствено да водиш, трябва да проявяваш търпение, разбиране и да търсиш възможно най-правилния изход от всяка ситуация. Всички тези качества обаче няма как да се придобият за ден или два. Нужно е време, за да бъде изграден един лидер. Първо, за да се постави в ролята на такъв и след това с действията си да бъде поставен в лидерската роля от заобикалящите го хора.


Как се изгражда характер на лидер?

Преди всичко, трябва да отбележим, че никой не е длъжен да се съобразява с предложените по-долу примери. Те разказват за различни житейски истории, които показват пътя на изграждане на една любовна връзка и един лидер, защото приликите в тези два процеса са огромни. И двете изискват най-вече търпение, постоянство и отдаденост. Тези качества са в основата на всяко едно от тях, а всичко останало се случва с течение на времето, докато неусетно усетите как сте постигнали изкуството любов и изкуството лидерство.

Чувството да обичаш

Ако попитаме някой мъж – “Влюбен ли си в жена си, обичаш ли я?” – най-вероятният отговор ще бъде – “Да”. Ако последва втори въпрос – “Кога почувства, че си влюбен в нея?” – вероятно отговорът ще бъде мълчание. Това е така, понеже няма точен момент, в който човек се влюбва. Това не е процес, който да изисква точно определени стъпки, за да се постигне крайния резултат. Ако се замислите за вашата половинка, определено ще стигнете до същия извод.

В изграждането на една връзка не са най-важни конкретни събития или интензивността, с която те протичат. По-важно е постоянството. Важни са всички онези малки неща, които показват на един човек, че го обичаш, че държиш на него, че си влюбен в него. Моментът, в който сте усетили любовта, едва ли е денят на последния рожден ден на вашата половинка и скъпият подарък, който сте избрали. Едва ли е и денят на последния Свети Валентин. Тези събития са само част от нещата, но не са определящи. Те са капка в морето.

Истината се крие в постоянството, в малките неща, които ежедневно правите един за друг. Вашата половинка е влюбена във вас, защото всяка сутрин се събуждате и я приветствате с добро утро, защото когато приготвяте закуската си, има порция и за нея, без тя да го очаква. Половинката ви обича, защото след края на работния ден я питате “Как си?” и сте готови да изслушате за нейния кофти ден, въпреки че вашият е бил прекрасен. Пожелавате ѝ сладки сънища, целувате я за лека нощ и я карате да се чувства спокойна. И правите това постоянно, всеки ден…

… Докато не дойде онзи момент, в който просто се събуждате и си казвате, че я обичате. Никой не знае и няма как да каже кога е този ден, той просто се случва. Това е денят, в който вие поемате своята част в това да бъдете лидер в любовта. Останалата част се пада на вашата половинка, защото това чувство трябва да бъде споделено между двама души. Ключът към постигането на всичко се крие в постоянството. Същото е и при лидерството в бизнеса.

Чувството да бъдеш лидер

Няма конкретен ден, няма точен момент, в който един лидер се изгражда изведнъж. Едно от основните качества на лидера е хората, които го следват, да вярват в него. Не е ли същото и в любовта? Не е ли вярата един в друг основно качество в една връзка? Човек не може просто да се нарече лидер, той трябва да се изгради като такъв.

Да вземем за пример тренировките, с които човек цели да изгради добре изглеждащо тяло. Ако отидете в залата днес и тренирате един час, няма да усетите разликата. Ако го направите и на следващия ден, резултатът ще е същия. Дори да отидете в залата и да прекарате там цял ден в тренировки, пак няма да намерите разлика. Ако обаче ходите всеки ден и отделяте само по 30 минути в продължение на месеци наред, тогава вече ще усетите разликата. Това е признак за постоянство. Същият признак, за който стана въпрос по-горе. Същото качество, което един истински лидер трябва да притежава.

Още един признак, с който лидерите се изграждат, е уважението. Истинският лидер не само взима, но и дава уважение, а с това печели много повече за себе си. Ако един човек има уважението на всички хора от най-ниско стоящия пост в една компания до най-високата позиция, той заслужава ролята на лидер. Ако този човек срещне чистача в своята фирма и го попита “Как си?”, той е постигнал изкуството да бъде лидер. Това отношение превръща хората в лидери, но не да го направят веднъж и без желание. Целта е да се изгради постоянство.

Отплатата за лидерите в една компания или в личен бизнес ще бъде огромна. Истинските лидери, които се радват на неумолима вяра от своите последователи, имат зад гърба си армия от хора, които са готови да дадат всичко от себе си, за да видят своя лидер на още по-високо ниво. Те вярват в него и знаят, че неговият успех ще бъде и техен успех. И най-важното е, че те ще го усетят лично, а не лаврите да се оберат само от един или няколко човека.


Как да бъдем лидери в работата си?

Много хора ежедневно се питат как да бъдат лидери, когато работят за някой друг? Нека поставим въпроса по друг начи – ”Чувствате ли човека, за когото работите, като свой лидер?”. Ако отговорът на този въпрос е отрицателен, може да помислите върху своята позиция. Защото колкото и добре да си вършите работата, ако това остане незабелязано, вашите усилия ще останат неоценени. Друг е въпросът, ако виждате в своя работодател или управител истински лидер. Това е момент, който не трябва да изпускате.

Работейки за човек, който се проявява като истински лидер, пред вас се открива възможност да попиете опит от първа ръка. Имате възможност да видите как се държи един лидер и какво е отношението му. Когато то е добро, ще разберете, че един ден, когато се превърнете в лидер, и вие ще искате да покажете това отношение. Когато някой се държи грубо с вас, голяма е вероятността да наследите този модел за подражание.

Постигането на лидерство в работата изисква време и отдаденост. Дръжте се с колегите си така, както искате те да се държат с вас. Гледайте на своя лидер като кумир, на чието място желаете да бъдете един ден, мотивирайте се от него. По този начин ще дойде ден, в който възможността ще се отвори пред вас и вие трябва да я грабнете с широко отворени обятия. И след като сте минали през целия път с нужното търпение, труд и отношение към останалите, тогава вашата армия ще бъде зад гърба ви, готова на всичко за своя лидер.


Идеята за създаването на този материал бе породена от едно интервю на автора Саймън Синек, в което той разказва именно за силата на любовта и колко си прилича тя с това един човек да бъде лидер. Цялото му интервю може да изгледате в прикаченото по-долу видео:

Общото в любовта и лидерството е наистина много. За постигането и на двете се искат едни и същи неща. Най-важни обаче са постоянството и правилното отношение към отсрещната страна. Те, заедно с всички онези малки неща, които се акумулират след вашите действия, водят до момента, в който просто усещате, че сте влюбени или че сте лидери. И любовта и лидерството изискват време, в което да се изградят, но ако това се случи по правилния и истински начин, те остават устойчиви на времето и не могат да бъдат съборени. Това е същината на изкуството да бъдеш лидер – в бизнеса, в любовта, в живота.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *