Какво трябва да знаете за уеб хостинга при стартирането на своя онлайн бизнес?

какво да знаем за уеб хостинга

Ако разполагате със сайт в Интернет, вие със сигурност сте сред потребителите на уеб хостинг услуги. В днешно време има много фирми, които предлагат подобна услуга, като само в България изборът е доста обогатен. За по-запознатите в технологичното естество на Интернет средите, хостингът е ясна тема. За много хора обаче това не е така, особено за такива, които тепърва ще стартират своя Интернет бизнес. Точно към тях е насочен и настоящият материал, в който ще изложим нашите съвети, на които да обърнете внимание при избора си на хостинг план за вашия уебсайт. Имайте предвид, че това са само базовите неща, които е добре да знаете. Ако искате да се впуснете в дълбините на уеб хостинга, ще трябва да отделите доста повече време.

Като за начало, ще споменем, че уеб хостингът всъщност е мястото, където вашият сайт се съхранява и благодарение на него е достъпен онлайн. Уеб хостингът ви дава възможността да управлявате своя сайт, настройките по него и още други опции.

Съвет №1: Проучете родните и чуждестранните хостинг компании

Първата стъпка при избора на уеб хостинг провайдър е да разгледате актуалните предложения на водещите в тази сфера. Трудно могат да се посочат точно 1 или 2 хостинг доставчика, но все пак има някои, които се открояват.

В България доста популярен със своите хостинг услуги е брандът Superhosting. Той е изградил солидно име на родната сцена и се слави с доверието на много потребители. Има обаче и компании като ICDSoft, които не са чак толкова популярни сред масовия потребител, но услугите и цените им са изключително конкурентни. Що се отнася до чуждестранните компании, BlueHost е сред най-популярните провайдъри, които предлагат и сравнително евтини услуги. GoDaddy и Hostgator са други популярни платформи, които също предлагат хостинг услуги.

Добра идея при избора на хостинг план е да проверите какви са предложенията относно регистрирането на домейн. Някои хост планове предлагат безплатна регистрация на домейна за първата година, което си е в плюс. Обърнете внимание на тези характеристики от цената на плана, след което ги съпоставете с предложенията на другите хостинг компании.

Съветваме ви първоначално да стартирате с по-евтин план, особено ако ще развивате блог сайт. Ако ще е онлайн магазин, може да изберете и някой от по-скъпите варианти, да речем този на средна цена, понеже се очаква да имате доста трафик към уебсайта. Дори и да се спрете на евтиния вариант обаче, винаги може да надградите своя хостинг план.

Ако се питате дали да изберете български или чуждестранен хостинг, замислите се относно поддръжката. Чуждестранните хостинги не предлагат поддръжка на български език, докато при компаниите от България това не е така. Ако нямате възможност да се оправите с английския език при поддръжката, по-добре да изберете някоя от родните хостинг компании, които не са никак лоши.

Съвет №2: Изберете своята хостинг инфраструктура

Популярните хостинг провайдъри предлагат сървърни решения, базирани на операционни системи Linux или Windows. Самите сървъри също биват няколко вида, като най-масово използваните са тези на споделения хостинг. Въпреки това има и виртуални частни сървъри, виртуални частни мрежи, както и т.нар. dedicated сървъри. Всеки един от последните типове е насочен към бизнеси, които вече са нараснали доста и се нуждаят от най-добрата хостинг технология. Най-евтините варианти, подходящи при стартирането на бизнес, са споделените хостинг услуги.

Истината е, че ако изберете надежден хостинг провайдър, дори да сте на най-евтиния хостинг план, няма да имате проблеми със сайта си. Разбира се, ако нещата стигнат до голям брой ежедневни посещения в сайта, ще трябва да увеличите ресурсите си. Това обаче означава, че и приходите ви са се повишили, така че едва ли ще е проблем за вас.

Съвет №3: Изберете качествена поддръжка

Качествената и денонощна уеб хостинг поддръжка е от изключително важно значение при избора на хостинг доставчик. Вече всички сериозни компании осигуряват непрекъснато обслужване на клиенти, но е важно и какво е качеството му. То е осигурено чрез чат на живо със служител на компанията, който ви помага да решите вашия проблем.

Разбира се, няма как да знаете кой хостинг предлага най-добра поддръжка. Тук на помощ идва Интернет, където може да проучите това перо в предложенията на различните компании. Прочетете ревюта за тях и мнения от клиенти в специализирани сайтове и форуми. По този начин ще добиете ясна представа за качеството на услугите им по обслужване на клиенти.

Съвет №4: Стартирайте с евтин план и надградете при нужда

Едно от хубавите качества на хостинг компаниите е, че ни дават изключително голям избор. Има евтини варианти, подходящи за всеки джоб, като има и планове, които предлагат по-добри характеристики, но и срещу съответната цена. При стартирането ви в онлайн сферата, обикновено финансите са ограничени. Затова е добре да стартирате с по-евтин хостинг план, а ако имате нужда, винаги може да започнете да плащате по-скъпото решение, получавайки по-добри условия.

Също така, повечето цени за хостинг се предлагат на годишна база. Това е и достатъчно време да прецените дали вашият бизнес се движи в правилната посока. Все пак, ако нещата не вървят добре, вие може спокойно да продължите да хоствате своя уеб сайт, колкото да го държите “жив в Интернет”, но при първа възможност да го продадете или прекратите изцяло. Идеята тук е, че ако стартирате нов онлайн бизнес и платите само за 1 година своя хостинг план, при неуспех няма да се притеснявате, че например сте платили за по-дълъг период от време. В същия момент може да имате друга, нова идея, в която да инвестирате.


Уеб хостингът може да бъде едновременно лесен и сложен за разбиране. Всичко зависи доколко вие желаете да вникнете в материята. Ако се задоволявате с основните характеристики, които се прилагат към всеки план на доставчиците, лесно ще ги разберете. Ако обаче имате интерес да се задълбочите в темата и да навлезете в дълбокото, ще трябва да отделите повече време в изучаването на техническата част на хостинга. В Интернет има достатъчно информация, с която да се обогатите.

Уеб хостингът е основополагаща част на всеки онлайн бизнес, така че е добре да знаете и разбирате поне някои базови неща и характеристики. В крайна сметка, никой не очаква да бъдете хостинг експерт, ако имате блог за кулинария. Във ваш огромен плюс обаче ще бъде да решавате сами евентуалните проблеми по отношение на хостинга и да задавате правилните и точни въпроси към отдела по поддръжка.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *