Идеи за бизнес на село

идеи за бизнес на село

В наши дни, голяма част от населението живее по големите градове. Там са съсредоточени всички големи бизнеси и фирми, които имат нужда от работна ръка. Много по-ниска е заинтересоваността на хората да развиват бизнес на село. В последните години доста спадна и броят на жителите по селата, особено тези в по-отдалечените от големите градове райони. Те обаче могат да бъдат място, в което да се развиват най-различни бизнеси. Именно за това ще говорим в следващите редове и ще се опитаме да разберем какви бизнес идеи на село могат да се реализират.

Какви възможности за бизнес ни дават селата?

Спокойствието и приятното чувство, които ни дават българските села, могат да се съчетаят и с реализирането на бизнес. Повечето хора гледат към селата като място за отдих и разходка, но това не е всичко.

Ако се върнем по-назад във времето, спокойно можем да кажем, че именно в българските села се произвеждаха зеленчуците, плодовете и животинските продукти за цяла България. С времето обаче хората се отказаха от тези бизнеси и се насочиха към друго професионално развитие. Идеята е, че ако някога е имало развито земеделие и животновъдство у нас, пак може да се постигне нещо подобно. Важното е заинтересованите да проявят желание и да развиват родната продукция. Тази тема обаче е обект на доста по-обстойни анализи, които не са част от настоящата статия, така че нека се насочим конкретно към идеите за бизнес развитие на село. Те могат да се разделят на три основни сегмента:

 • Земеделие
 • Животновъдство
 • Обработка на дървен материал

Идеи за земеделски бизнес на село

бизнес на село - земеделие

Българската земя е доказана със своето плодородие векове наред. Независимо дали става въпрос за Дунавската равнина или Тракийската низина, земеделието има нужната почва, която да роди качествена продукция. Вярно е, че има големи фирми, които обработват огромни декари земя, но не е изключено и за дребния търговец да намери пазар. Най-доброто място това да се случи е на село.

Живеейки на село, имате възможност да отглеждате най-различна реколта, била тя домати, краставици, картофи, чушки, ябълки, череши или друг плод. Предимството ви в случая е, че когато засеете реколтата и живеете на село, близо до нея, ще може да се отдадете и да се грижите за нея. Разбира се, отглеждането на плодове и зеленчуци не включва само засяването им. Продукцията изисква торене, пръскане срещу паразити и други грижи, за да може накрая да се получи положителен резултат.

Добра идея за земеделски бизнес на село е да проучите обстойно различен тип плодове и зеленчуци, които се развиват в различен период от годината. Това означава, че винаги ще имате продукция, която да предложите на пазара. Също така, ако при злощастно стечение на обстоятелствата, поради лошо време например, загубите част от реколтата, все пак ще сте спечелили нещо. В този ред на мисли, добра идея е да застраховате своята продукция срещу евентуални вреди нанесени от неочаквано време и градушки. Това може да не е евтино, но все пак ще се подсигурите, особено ако отглеждате в големи количества.

Друга идея е да се занимавате с подправки и по-редки продукции, които виреят по нашите земи. Подправките на пръв поглед изглеждат малко като количество, но се търсят от почти всеки човек, след като са част от не една вкусна гозба. Идеята е да продавате на дребно, но в големи количества и по този начин да излезете на добра печалба. Не е изключено дори да опаковате сами създадената продукция.

бизнес на село с цветя

Като част от вашия план за бизнес на село може да включите и отглеждането на цветя. Тук обаче е добре да имате сигурен пазар, който да изкупува продукцията ви. Иначе, съществуват много различни растения, които цъфтят в различно време през годината, така че календарът ви може да е запълнен целогодишно с различни цветове и видове.

Земеделието може да бъде в основата на производството и на други сладки изкушения. Например, ако отглеждате ягоди, може да ги използвате за направата на конфитюр и сладко. Има най-различни плодове, от които могат да се създадат подобни храни.

Един от големите въпроси, който стои на дневен ред по тази тема, е свързан с начина за продаване на производството. След като се внася толкова много от чужбина и цената е подбита, става трудно за българския производител да работи на солидна печалба. Тук е момента, в който трябва да определите цената си така, че да е възможно най-конкурентна на пазарната, да покрива разходите ви и да ви носи задоволителна печалба. Все пак вие произвеждате екологично чисти био продукти и след като хората усетят истинския вкус на вашата реколта, ще ви станат лоялни клиенти, без да се притесняват от цената. Именно това трябва да бъде целта ви. След като си спечелите доверието на клиентите, ще имате и представа какво да очаквате като печалба за конкретен период от време и спрямо извършеното производство.

Като за финал нека отчетем идеите, които могат да се развият при земеделски бизнес на село:

 • Отглеждане на плодове
 • Отглеждане на зеленчуци
 • Производство на подправки
 • Отглеждане на цветя
 • Производство на плодови конфитюри

Идеи за бизнес на село чрез животновъдство

бизнес на село с животни

Ако земеделието е едно от основните подразделения за изкарване на пари на село, то животновъдството е другото. Съществуват различни идеи за бизнес с животни, които много от вас могат да реализират. Животновъдството не е лека работа, не е и от най-чистите, но пък може да си заслужава.

Животновъдите могат да печелят по най-различни начини. Те включват развъждане на животни и производство на месни продукти, производство на мляко и млечни продукти и други. Ако приемем, че живеем в някое балканско село и отглеждаме крави, имаме предимството те да се хранят чисто, с природна храна. Така се прави био продукцията.

Кравите, както и други животни като овце и кози, могат да бъдат в основата на най-различни производства. Първото от тях е месото. Наред с това обаче те са животни, които дават мляко. Това е още един начин за изкарване на пари. Ако пък се потрудите достатъчно и използвате полученото мляко, може да го превърнете в различни млечни продукти като сирене, кашкавал, йогурт, масло или извара.

Друга идея е да отглеждате кокошки. Те също могат да се развъждат за производство на месо, но освен това кокошките ни дават и яйца. Това е още един начин, с който могат да се изкарват пари. В допълнение, може да се развивате и в сферата на пчеларството, произвеждайки мед. Такъв може да се прави и от глухарчета, така че възможностите не са малко.

За да обобщим, нека отчетем и идеите за бизнес на село с животни:

 • Производство на месо
 • Производство на мляко
 • Производство на яйца
 • Обработка на млякото до различни млечни продукти – сирене, кашкавал, извара, масло
 • Производство на мед

Изработка на мебели от дърво

бизнес на село - дървообработка

След като разгледахме двата основни източника на прехрана на село, които могат да се превърнат и в собствен бизнес, нека се насочим и към нещо по-различно. Често на село ще видите уникални изработки, направени от дърво. Ако разполагате с дървен материал и умеете да боравите с дървото, превръщайки го в нещо различно, може да се спрете и на тази идея.

Основните дървообработващи майстори се спират на производството на мебели, които най-вече включват маси и столове. Дървото дава възможност да се изваят великолепни мебели, които няма да намерите в нито един магазин, а това ще ги направи и доста скъпи.

Наред с дървените мебели, доста популярни вече са и други дървени изработки. В това число спадат стенните часовници, които получават определена форма. Имате възможност дори да взимате поръчки и тогава да изработвате желаното от клиентите. Дървеният материал предразполага за изработката и на много други изделия, сред които чаши, лъжици, поставки, шкафове и други.

За всичко това ще са нужни и не малко умения, но има хора, на които наистина им се отдава да превръщат обикновеното дърво в нещо необикновено и уникално. Ето и обобщение на идеите за бизнес чрез обработка на дървен материал:

 • Изработка на маси
 • Изработка на столове
 • Изработване на стенни часовници
 • Изработване на дървени изделия

Да се развива бизнес на село в днешно време е необичайно. Въпреки това хората, на които им е писнало от живота в големия град и искат да опитат нещо различно, могат да се замислят над това. Развитието на бизнес на село ви дава възможност да работите и живеете на едно място, да се храните добре, да живеете спокойно и с по-ниски разходи. Напълно разбираме, че това не е за всеки, но ако има човек, който търси идеи за бизнес развитие на село, описаните тук определено могат да му бъдат от полза.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *