Бизнес идеи в сферата на производството

идеи за бизнес производство

Бизнесът в днешно време притежава доста различни разклонения. Всеки предприемач избира към кое от тях да се насочи – дали ще тръгне по пътя на бизнес с услуги или някоя друга сфера. Една от тях е тази за производството. Точно за нея ще говорим в следващите редове. Разликата е, че ще засегнем главно по-дребното и домашното производство. Именно те са в основата при стартирането на даден бизнес. Ако той е успешен, сами може да прецените дали си заслужава да го разраснете в по-мащабни размери или да го запазите във вида, който ви удовлетворява.

По-долу ще коментираме ситуацията с производствения бизнес сектор и ще разгледаме различни идеи, с които може да се стартира.


Какви бизнес идеи за производство можем да стартираме?

Възможностите са наистина много, като няма точно определен набор от идеи, който да ви изложим. На първо време, важно е да определите сами за себе си с какъв бюджет разполагате за инвестиране в бизнеса и колко време сте готови да му отделите. Освен това, важно е да прецените и в какви мащаби желаете да стартирате производството.

Когато говорим за бизнес в сферата на продукцията, става дума за създаване на конкретен продукт. Това, в повечето случаи, означава, че трябва да имате конкретния продукт, след което да го предложите на потенциалните си купувачи. Това може да се окаже нож с две остриета, ако например произведете голямо количество от продукт, който просто не може бъде продаден впоследствие. Ето тук е голямата разлика между този тип бизнес и сферата на услугите. При последните вие предлагате услуга и чак когато някой заплати за нея, тогава я получава.

Въпреки всичко, бизнесът в сферата на производството може да бъде доходоносен. Освен това, без него трудно бихме издържали. Производството е от изключително важно значение и за всяка една държава. Когато тя произвежда така, че да задоволи вътрешните потребности на населението и да излезе извън границите на страната, това говори добре за самата държава. Насърчаването на домашното производство е показател за желанието на хората да развиват родната продукция.


Как да изберем какво да произвеждаме?

Изборът на продукт зависи изцяло от конкретния човек или група от хора, които имат желанието да се заемат с произвеждането му. Първата стъпка е да изберете продукт, който ще имате удоволствието да създавате. По този начин ще вложите цялото си желание и старание, за да го произведете.

Разбира се, като втора стъпка, съветът ни е да отделите нужното време за проучване на дадения продукт. Запознайте се дали се предлага в големи количества в конкретния регион или в цялата страна. Проучете дали си заслужава да го произвеждате, на каква цена и срещу каква цена има смисъл да го продадете, така че да спечелите от него. Не на последно място, помислете с какво може да подобрите конкретния продукт спрямо конкурентите, така че да дадете повече на своите купувачи. Фазата на планирането заема ключова позиция в процеса на производството, независимо дали става въпрос за малък или голям бизнес.

След като вече сте решили какво желаете да произвеждате и сте направили нужните проучвания, следващата стъпка е да запретнете ръкави. Дори да стартирате бизнеса си сами, това не трябва да ви притеснява по никакъв начин. Ако успеете да предложите продукт, който хората харесват, няма да мине много време, докато ще се нуждаете от още хора, които да обучите.


Идеи за дребно производство

бизнес производство пекарна

Ето, че стигнахме и до конкретните примери, с които всеки един от вас може да стартира в сферата на производството. Разбира се, тук няма как да изброяваме всички възможни идеи, защото те са много на брой, а и зависят от уменията на човека, който ще се захване с тях. Все пак, ще отделим внимание на няколко различни отрасли, в които може да стартирате, ако притежавате нужните умения.

Какъв бизнес в сферата на производството можем да стартираме? Умеете ли да боравите с дървен материал? Ако това е така, имате доста различни изделия, които може да изработите от дърво. Най-хубавото е, че може да приемате поръчки предварително – например за изработка на часовник на футболен отбор или на даден герой, или пък по желан от клиента начин. Може да гравирате върху дървен материал. Възможностите са много, а за начало ви трябват нужните инструменти, с които да обработвате дървото. Разбира се, тази работа не е за всеки и ще са нужни конкретни умения, за да успеете.

Ако изработката на дървени материали не е ваша силна страна, а обичате да се изявявате в кулинарията и по-точно в тестените изделия, значи възможностите са налице. Без никакви проблеми можете да създадете пекарна, в която да произвеждате домашен хляб, сладки, закуски и други тестени изделия. Все повече хора прибягват до домашното производство или такова от дребни производители, защото там качеството се цени. За създаването на пекарна ще ви е нужна не малка инвестиция, но все пак си заслужава.

Друга идея за дребен бизнес в сферата на производството е да произвеждате вино. Това важи особено за тези от вас, които разполагат с нужната реколта. Дори да не разполагате със собствена такава, може да я намерите на добра цена. Идея е да потърсите и хора, които имат декари лозе, но не го обработват пълноценно. Може да го поискате под наем или пък да приберете единствено реколтата, за да го използвате в приготвянето на домашното ви вино.

Една поговорка гласи, че ако желаете да направите всички хора щастливи, продавайте сладолед. Е, не знаем дали всеки един човек е фен на сладоледа, но това е добра идея за малък бизнес в сферата на производството. Направата на вкусен сладолед не изисква много материали, така че може да стартирате с малка инвестиция. Разбира се, следва да изберете стратегическо позициониране, за да имате продажби. Другият плюс тук е, че може да бъдете мобилни и да продавате на различни места.

Както и сами може да се убедите, вариантите за стартиране на дребен бизнес в сферата на производството не са малко. Просто трябва да проучите добре пазара и да изберете това, което ще ви мотивира да се развивате. За финал ще обобщим примерите, които описахме в тази точка:

 • Обработка на дървен материал
 • Създаване на малка пекарна
 • Производство на вино
 • Малък бизнес със сладолед

Бизнес идеи за домашно производство

бизнес производство ръчна изработка

Сферата на производството не ни поставя единствено в положение, при което трябва да работим навън, т.е. да наемем помещение, където да произвеждаме. Без никакви проблеми имаме опцията да работим от вкъщи. Има различни идеи, с които може да се захванете, като за целта отново на преден план излизат желанието и сръчността. Ще разгледаме няколко примери.

Ако имате интерес в бижутата, можете да се спрете на производството им в домашни условия. За целта има доста магазини, от които може да закупите мъниста и други дрънкулки за подръчни материали. Хубавото е, че можете да направите своите изработки и след това да ги промотирате. Освен това обаче, може да приемате поръчки от клиенти за изработка на конкретни бижута по техен вкус.

Друга идея за домашно производство са домашните кремове и лечебни материали. За тях обаче трябва да внимавате и да имате познания в сферата. Не може да си позволите да продадете крем за лице на човек, който търси средство за намазване на външни рани. Все пак има доста хора, които се занимават точно с това и лицензират своите продукти, за да са сигурни, че няма да срещнат проблеми при продажбата им.

Следващата идея, с която ще ви запознаем, е бродирането. Ако вашата страст се крие в иглата и конеца, няма защо да се чудите. Има най-различни идеи, с които да се постигнат красиви бродерии върху какво ли не. Например, може да изработите бродерия за калъф на албум или пък бродерия върху възглавнички. Защо пък да не бродирате върху малки кърпи. Вариантите не са един или два. Имате опцията да взимате и поръчки за конкретни бродерии. По този начин ще знаете предварително какво да изработите и ще имате сигурна печалба.

Друг интересен начин да произвеждате продукти вкъщи е да се спрете на албуми или пък чанти. И двете могат да се изработят ръчно и резултатите могат да бъдат наистина зашеметяващи. Може да проверите в интернет различни примери и сайтове, които предлагат подобни продукти. Те не могат да се открият по известните молове или магазини. Разбира се, сръчността и погледа върху детайлите тук е основополагащ.

Дребно производство в домашни условия може да се постигне и със земеделие или животновъдство. А пък защо да не произвеждате мед. Дори в България има много ценители на домашното мляко, сирене, кашкавал или пък на домашните плодове и зеленчуци. Тези хора са готови да заплатят малко повече, но да се насладят на качествен продукт. Повече по тази тема може да прочетете в нашата статия за бизнес идеи на село, където описваме развитието в този сектор в детайли.

Още един интересен начин да произвеждате вкъщи е да изработвате различни пликове и поздравителни картички за различни поводи. Има хора, които го правят и след това обикалят различни обекти като книжарници, в които промотират продуктите си. Ако имате късмета да намерите места, в които продуктите ви да се предлагат, вие ще сте сигурни за броя продукти, които ще трябва да изработите. Освен това може да ги промотирате и сами, като по този начин печалбата от продажбата ще бъде само за вас.

И така, разгледахме няколко примери за бизнес идеи в сферата на домашното производство. Сега нека ги обобщим:

 • Изработка на бижута, гривни
 • Производство на домашни кремове
 • Бродиране
 • Ръчно изработени албуми и чанти
 • Производство на земеделски или животновъдски продукти
 • Производство на мед
 • Изработка на пликове и картички

Как да създадем печелившо производство?

След като разгледахме множество примери за дребно и домашно производство, стигаме и до най-важния въпрос – как да печелим от това? Максимата, че всяко начало е трудно важи в пълна сила и тук, само че в началото може да стартирате своето начинание като втора работа и ако вече натрупате доста солидна клиентска база, да насочите вниманието си единствено към него.

В първите месеци след стартирането може и да работите на малка загуба, но важното е да се докажете пред потребителите и да ги спечелите като лоялни клиенти. По този начин те ще се връщат за вашите продукти и така ще ви осигурят постоянна работа и следователно печалба. Изключително важно е да се заредите с търпение, за да издържите в началото и да постигнете своите цели. Не забравяйте, че желанието и вярата в успеха са в основата на вашия собствен бизнес. Без тях няма как да успеете. Те са на първо място, а след тях са нужни вашите умения и усилен труд, с които да вървите напред.

Развитието на бизнес в сферата на производството не е мираж. В България домашното производство се цени и има своите последователи. Важното е да прецените дали то е за вас и дали разполагате с нужните качества, за да успеете. Оттам нататък следват часове работа, развитие на бизнеса и поставяне на нови цели по пътя на успеха.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *