Бизнес идеи в сферата на услугите

бизнес с услуги

Стартирането на бизнес без съмнение е сериозно начинание, което отнема време. Има различни типове сфери, в които може да започнете, но най-вече можем да ги разделим на бизнеси в сферата на продуктите и в тази на услугите. Именно за втория тип идеи за развитие на собствен бизнес ще ви разкажем в този материал. Ако все пак желаете да се развивате в другия сегмент, може да прочетете нашата статия за бизнес идеи в сферата на производството, която ще ви разкрие различни възможности.


Какви дейности в сферата на услугите мога да стартирам?

Наличните опции тук не са една или две. С развитието на дигиталните технологии услугите се превърнаха в неизменна част от живота на всички нас, а също така те отвориха вратите за развитието на различни бизнеси. Сферата на услугите обаче не се опира само до дигитализацията. В този сектор има различни начини за стартиране на малък бизнес, за които ще ви разкажем с примери в следващите редове.

За да обобщим, нека отчетем, че сферата на услугите дава възможност за стартиране на бизнес, който може да включва само онлайн присъствие, но и възможност за по-социални дейности. Изборът е ваш.


Мога ли да стартирам бизнес в сферата на услугите в България?

Мнозина може би се чудят дали е постижимо подобен тип бизнес да се развие в България. Да, определено това е напълно реално действие, с което може да постигнете стабилни доходи. Независимо дали работите от вкъщи или навън, опциите са разнообразни. Най-важно е да прецените добре изначалната си идея и колко полезни може да бъдете с предлаганата услуга на хората. След това преценете бюджета, с който разполагате за старт в бизнеса с услуги и действайте!


Бизнес идеи с услуги навън

бизнес услуги - техник

Идеите за собствен бизнес, които могат да реализират услуга навън сред хората, определено не са малко. Няма как да изнесем всяка една от тях, но сме подбрали доста добри примери, с които да започнете.

Добра идея за бизнес в сферата на услугите е да се превърнете в шофьор или доставчик. Може дори да комбинирате двете. Разбира се, с наложените на пазара куриерски фирми, пробивът в бизнеса с доставки няма да бъде лесен, но нищо не ви пречи да стартирате на местно ниво. За целта ще ви е нужно превозно средство, шофьорска книжка и източник на работа.

Ако умеете да поправяте уреди, защо не се замислите върху това да се превърнете в мобилен механик? Има много заведения и обекти по магистралите, които се нуждаят от човек, който да дойде на място при възникнал проблем. Ако това е лесно в градовете, то при нужда да се измине дълъг път нещата не стоят точно така. В началото може да стартирате сами, но впоследствие да привлечете и други техници. Пример за такива са хладилните механици.

Ако не желаете да предприемате дълги пътувания, може да помислите върху идеята за бизнес с поправка на устройства. Разбира се, може да става дума за най-различни видове джаджи. Смартфони, телевизори, компютри и много много други съвременни устройства, които имат нужда от поправка в даден момент от времето. Добрата новина тук е, че за разлика от предишната идея, при тази клиентите сами могат да донесат повреденото устройство при вас. Не е лоша идея обаче да помислите и върху надомните услуги, когато става дума за софтуерен проблем или клиентът има трудности с пренасянето.

В България все още не е много популярно хората да търсят услугите на експерти по декорация на дома. На запад обаче това е силно наложена професия, която дава предпоставки за развитие на собствен бизнес. Ако имате набито око и идеи за различен дизайн и декорация, този бизнес може да е за вас. Най-трудното тук е да откриете потенциалните си клиенти, които ще имат нужда от услугите ви.

Друга интересна идея е да предлагате услуги за гледане на деца по домовете. Доста често на родителите им се налага да излязат и няма на кого да оставят своето дете. Разбира се, тук има и допълнителен фактор, а именно че повечето хора няма да се доверят на непознати да гледат децата им. Трябва някак да преодолеете това, като една от опциите е да създадете един вид детска занималня, която да работи от много рано до доста късно, покривайки нуждите на повечето хора.

Още една интересна бизнес идея в сферата на услугите е фотографията. Всичко от което се нуждаете е качествена апаратура, която няма да струва малко в началото, както и поглед към детайлите. По този начин ще постигнете комбинация, с която ще спечелите клиентите си. Важно е да превърнете техния празник или тяхната фотосесия в своя цел да запазите спомените им по красив начин. Бързата обработка и качеството на снимките също са фактори, които правят добро впечатление и ще накарат клиентите отново да ви потърсят.

Стартирането на която и да е бизнес идея с услуги навън няма да е никак лесна задача в началото. Въпреки това, с достатъчно усърдие и търпение всички поставени цели могат да бъдат постигнати. Нека обобщим и предложените примери за бизнес с услуги навън:

 • Шофьор/доставчик
 • Мобилен механик на техника
 • Поправка на устройства
 • Декорация на дома
 • Гледане на деца по домовете
 • Фотография

Бизнес идеи с дистанционни онлайн услуги

бизнес услуги - социални медии

Както вече стана въпрос, бизнесът в сферата на услугите може да се извършва и онлайн. Това определено е доста по-удобен начин за мнозина. С дигитализацията на модерния свят, всичко става доста по-лесно и удобно, което означава, че все повече хора търсят услуги в интернет пространството. Някой обаче трябва да им ги предложи, така че ето няколко идеи за стартиране на бизнес с услуги онлайн.

Социалните мрежи са изключително популярен начин за развитие на бранд и популяризация сред определена аудитория. Именно затова става все по-търсена професията за експерт по социални медии. Ако те са и вашата страст, може да стартирате собствен бизнес като експерт по социалните мрежи. Хубавото е, че няма да имате нужда от много ресурс в началото. Важно е обаче да накарате първите си клиенти да изберат именно вашите услуги пред всички останали. Трябва да им докажете защо.

Поредната ни идея в този материал е свързана със създаването на онлайн курсове. Ако имате перфектни познания по дадена тема, на която хората желаят да се обучат, то защо да не създадете такъв курс. Трябва само да проучите добре пазара, за да разберете има ли смисъл от подобно начинание. В днешно време има онлайн курсове за какви ли не услуги, така че ще трябва да измислите с какво да изпъкнете пред всички останали.

Онлайн услугите включват и копирайтинг задачи, които може да изпълнявате сами или като ръководител на конкретен екип. Има редица сайтове с фрийланс обяви за работа, където може да кандидатствате. Добре е да помислите за екип от хора, които знаят и могат да пишат на различни езици. По този начин ще можете да сте по-конкурентноспособни на другите играчи на пазара.

Бизнес идея в сферата на онлайн услугите може да бъде и създаването на фирма, работеща с неща, свързани с програмирането. Няма значение дали ще програмирате уеб сайтове или софтуер, този сектор е доста развит. Доста малки фирми с подобни услуги пробиха на пазара, получавайки работа като аутсорс компании. Това е добър вариант, с който винаги да имате задачи за изпълнение.

Още една бизнес идея с услуги е тази за виртуален асистент. Все още има хора, които се затрудняват да извършат конкретно онлайн действие. Тук на помощ може да дойдете вие, като дори няма да бъде нужно да напускате дома си, ако щете. Идеята е, че може да оправите проблема дистанционно. Разбира се, тук отново на преден план излиза дали ще успеете да намерите потребители, които да ви се доверят в началото. Добре е, при стартиране на подобен бизнес с услуги, да ги предлагате на няколко езика.

Нека обобщим идеите за бизнес с онлайн услуги, които ви предоставихме:

 • Експерт по социалните медии
 • Създаване на онлайн курсове
 • Копирайтинг услуги
 • Програмиране
 • Виртуален асистент

Онлайн бизнесът има своите предимства, понеже в повечето случаи не изисква голяма инвестиция. По-тежката част обаче е самото стартиране и изпълнение на услугите. Ако обаче излезете на пазара с идея, която не е срещана досега, определено може да пробиете бързо. Помислете къде е вашата сила и точно там издирвайте успеха.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *