7 идеи за бизнес с малък капитал

7 идеи за бизнес с малък капитал

Много хора изявяват желание да стартират собствен бизнес, но големият процент от тях не го прави, а най-явната причина за това са финансите. За стартирането на голям бизнес са нужни и големи инвестиции, а рядко хората разполагат с толкова много пари в брой. Разбира се, банковите кредити са инструмент, с който този проблем може да се реши, но за предпочитане е започването на малък бизнес с лични средства. Ето защо решихме да проучим въпроса около стартирането на бизнес с малък капитал. Ще разгледаме и конкретни бизнес идеи, които всеки от нас може да реализира, разполагайки с малък бюджет.


Възможно ли е да има бизнес идеи с малък капитал?

Не всеки бизнес, било то в Интернет или на местно ниво, изисква от собственика да инвестира голяма сума пари. Много предприемачи са започнали именно с идеята да стартират малък бизнес, но след като работата се увеличи и клиентите станат повече от очакваното, нещата придобиват по-мащабни размери.

Бизнесите с малък капитал най-често се стартират от семейства или малка група от близки хора, които решават да инвестират заедно в конкретно начинание. Няма точна сума пари, която да определи един бизнес като такъв с малък капитал. Съществуват идеи за бизнес, които могат да се стартират със суми от порядъка на 100-200 лева, но пък за други малък капитал може да означава например 5000 лв. Ето защо в идеите по-долу ще подберем различни варианти, за да може все повече хора да намерят своето вдъхновение.


Уникална идея за бизнес или използване на съществуващ модел?

При стартирането на бизнес или започването на каквото и да е начинание не е нужно задължително да откривате топлата вода. Вземете за пример известния английски бизнесмен Ричард Брансън. Неговият бизнес модел, разработен под марката Virgin, атакува сфери, в които вече има “големи играчи”. Това означава, че бизнес моделът вече е наложен на пазара, но с малко по-различни предложения и разчупване на традиционното в него може да пробие и нова компания. По този начин Брансън навлиза в бизнеса с авиолинии, музиката и дори кока-кола.

Ако успеете да разработите уникална бизнес идея, това определено ще бъде във ваш плюс и ще ви помогне по-бързо да се развиете. При започването на бизнес с малък капитал обаче, доста хора прибягват до вече наложени модели. Идеята е да ги подобрите и да включите собствен почерк в цялостната картина. По този начин ще се откроите и ще привлечете вниманието на клиентите си.

Без значение по кой път ще тръгнете, ако сте достатъчно мотивирани и следвате принципите на успеха, шансът да постигнете победа е доста голям. Сега нека се насочим към конкретните бизнес идеи, които могат да се стартират с малък капитал.


Интересни идеи за бизнес с малък бюджет

В следващите редове ще изброим различни идеи за стартиране на бизнес с малък капитал. Някои от тях са базирани онлайн, а други на локално ниво, така че да има ресурс за всеки вкус. Към всяка една идея ще добавим и кратко описание.

Ето и кои са нашите топ идеи за старт на бизнес с малък капитал:

  • Дропшипинг
  • Дигитални курсове
  • Ръчно изработени продукти
  • Развитие в земеделския сектор
  • Франчайз
  • Планиране на пътувания
  • Писане на книга

Дропшипинг бизнес

дропшипинг бизнесЕдин от добре наложените модели за онлайн бизнес е този на дропшипинга. За него сме разказали повече в нашия материал за бизнес модели онлайн, но нека споменем основните му характеристики. Чрез дропшипинга вие работите с трета страна, която е собственик на продукта или услугата. След като рекламирате въпросния продукт и намерите купувач за него, поръчката се прехвърля автоматично към вашия партньор и той я изпраща от ваше име. Това означава, че няма нужда да складирате продуктите. В случая вие ги купувате, след като ги продадете, тъй като първо получавате поръчката от клиента си, после я изпращате до своя партньор, който я изпраща на потребителя от ваше име.

За стартирането на този бизнес ви е нужен уебсайт или пък страница в социалните мрежи. Ако включим уебсайта, това означава, че ще трябва да платите за домейн и хостинг. В крайна сметка, ще може да стартирате с около 200 лева начален капитал, като дори ще може да инвестирате малко от тази сума и в реклама.

Онлайн курсове

онлайн курсове и уроциЗа реализирането на тази бизнес идея ще трябва да сте наясно с конкретна тематика или да разбирате добре даден продукт. Това ще ви помогне да създадете дигитален курс, в който да преминете през всичко важно по конкретната тема. Например, ако ви бива в кухнята, може да запишете видеа как приготвяте конкретни ястия вкъщи, след което да ги предложите в Интернет срещу определена цена. Друга идея е да покажете уменията си за даден софтуер и как се случват някои неща. Например, може да създадете курс за работа с офис пакета на Microsoft или пък как се създава WordPress сайт. Важно е да отбележим тук, че по тези теми има и доста безплатни материали, така че трябва да включите нотката на изпъкване пред останалите.

За реализирането на тази бизнес идея няма да ви трябват много пари. Ако имате нужните знания за работа с компютър и конкретен софтуер, за който ще разкажете, може да се наложи да инвестирате единствено в реклама. Най-много да трябва да си осигурите качествен хардуер за запис на клиповете, така че може да приготвите около 100 лева за тази цел.

Ръчна изработка на продукти

ръчно изработени продуктиНа запад ръчно изработените продукти са доста популярни, а те стават все по-известни и у нас. Това ги прави добра идея, от която може да се взаимства. Ако сте достатъчно сръчни и умели в изработката на определени продукти, спокойно може да се захванете с това. При този бизнес всичко е буквално във вашите ръце.

Продуктите могат да са доста различни, в зависимост от вашите умения. Спрямо тях ще зависи и началната инвестиция, която трябва да подготвите за закупуването на нужните материали, с които да стартирате. В началото може да впечатлите със своите изработки близки и приятели, но след като работата ви се разчуе, голяма вероятност е клиентската ви база да се разшири доста. Добре ще е да съчетаете домашния бизнес и с разработването на страница в социалните мрежи, където да промотирате своя труд. Смятаме, че начална сума от 300-400 лв. ще бъде достатъчна, но все пак зависи от нужните материали.

Развитие в земеделието

работа в земеделиетоСтартирането на земеделски бизнес определено не е лесна задача. На пръв поглед тя изглежда и с доста сериозна инвестиция, но има определени отрасли, в които може да започнете с малко пари. В нашия обстоен материал за бизнес идеи на село има раздел за развитие в земеделския бранш, откъдето може да откраднете някоя и друга идея. Въпреки всичко обаче, може да започнете с производство на малко, но качествена продукция. След като си спечелите лоялни клиенти и те започнат да търсят повече от вашата продукция, бавно ще разраствате своя бизнес.

Началният капитал тук може да изисква до няколко хиляди, но всичко зависи с какво разполагате и какво ще отглеждате.

Франчайз

франчайз бизнес моделВ бизнес средите доста популярен е франчайз моделът. Чрез него вие стартирате бизнес с определена сума, като използвате вече наложена марка на пазара, която предлага подобен модел. В замяна франчайзодателят изисква начална сума, с която да предостави нужното оборудване за развитие на марката, а също така много от фирмите изискват месечна такса или процент от печалбата. Има франчайз модели, които може да стартирате със суми от порядъка до 5000 лева, но за по-мащабни проекти ще са ви нужни поне 10 000 лева. Пример за световни франчайзи са McDonald’s, Starbucks, Subway. У нас този модел предлагат фирми като Моят магазин, Refan, Sport Depot и други.

Планиране на екскурзии, разходки и пътувания

изготвяне на гидове за пътуванияАко познавате различни места в България и по света, след като обичате да пътувате, спокойно може да се превърнете в дистанционен гид. Разбира се, не безплатно, но срещу конкретна сума. Има хора, които пътуват с групи, но пък други предпочитат самостоятелните разходки. Много от тях правят проучване не местата, които могат да посетят. За тях може да сте полезни, като начертаете маршрута им за пътуване. Голям плюс тук ще бъде да включвате малко познати места, които обаче впечатляват. Този вид работа ще ви даде възможност да подходите индивидуално към всяко запитване и да изготвяте винаги подходящ маршрут, например за по-възрастни хора или за семейства деца.

Основната инвестиция тук ще бъдат вашите знания. Би било добре да имате собствен сайт или поне страница, където да предлагате услугата. Това ще ви отнеме около 100 лева, но ще е добре да отделите средства и за реклама.

Писане на книга

писане на книгаАко разполагате с компютър, лаптоп и голяма доза въображение, може да стартирате бизнес напълно безплатно. Става дума за писане на книга. Измислете вашите герои и разкажете историята им. След това я предложете на потенциалната си аудитория.

Определено не е лесно да се пробие, ако не сте популярно име сред обществеността, но идеята тук е да стартирате с няколко безплатни книги, които може да публикувате електронно. След като наберете лоялни читатели, следващото ви произведение вече може да бъде достъпно срещу конкретна сума.

Стартирането на бизнес не е мираж, стига да имате нужното желание и амбиция. Както и сами може да се убедите, съществуват доста идеи за бизнес с ниска инвестиция. Въпросът е да виждате себе си в някой от тях. След това е нужна доста работа, за да може малкият бизнес да се превърне в основен двигател на вашите финанси.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *