3 типа онлайн модели за печелене на пари, които може да започнеш още сега

онлайн модели за бизнес

Онлайн пространството ни предоставя една необятна среда от възможности, в която сме ставали свидетели на всякакви начинания, с които хората печелят пари. Добрата новина е, че не е нужно да измисляте нещо иновативно и уникално, за да стартирате. Можете просто да използвате някои от познатите модели, които се използват и от други хора, за да започнете своя път в Интернет печалбите. В следващите редове ще ви разкажем точно за подобни типове модели, които са наложени в онлайн средите. Става дума за афилиейт маркетинг, дропшипинг и online магазин.


Афилиейт Маркетинг

Много от вас може би са запознати със същността на афилиейт маркетинга, но нека все пак кажем какво точно представлява той за начинаещите.

При афилиейт маркетинга вие работите директно с определена компания, предлагаща продукти или услуги. Вашата цел е да осигурите нови клиенти или потребители на въпросната компания, като в замяна вие получавате определена комисиона. Афилиейт маркетинга не изисква да разполагате с конкретните продукти. Вие само ги промотирате чрез ревюта, реклами, анализи или други начини. Ето защо този модел за правене на онлайн бизнес е доста използван и предпочитан от хората по света.

Афилиейт маркетинга се срещи в най-различни индустрии и бизнеси, като това го прави изключително гъвкав. Вие може да станете Affiliate партньор в сайтовете като eMag, Amazon, различни бетинг платформи, онлайн магазини и много други сфери на производството и услугите. Има редица сайтове, които се издържат изцяло чрез афилиейт програмите, помагайки на други бизнеси да добиват по-голяма популярност в своята ниша. Колкото по-голяма е вашата афилиейт мрежа, толкова повече комисиона може да получите.

Как работи афилиейт маркетинга?

Нека онагледим начина на работа на афилиейт маркетинга с конкретен пример. Да приемем, че сме партньори на популярния у нас сайт eMag. В тази ситуация имаме възможността да рекламираме продуктите, които се предлагат в онлайн магазина. Да вземем например даден лаптоп. Един от вариантите, с който можем да го промотираме, е да му направим подробно видео ревю и да го качим в собствения си сайт или пък Facebook страница. Другата възможност е да му напишем текстово ревю, в което да обясним различните характеристики, предимства и недостатъци на въпросния лаптоп. Когато препратим купувач на лаптопа към сайта на eMag през нашия афилиейт линк, тогава ние получаваме определена комисиона за свършеното от нас.

Има ли афилиейт маркетинг в България?

Да, все повече стават онлайн търговците и сайтовете за услуги, които предлагат афилиейт програми. Нужно е да ги проучите, да кандидатствате за партньорските им програми, показвайки как смятате да ги промотирате, след което очаквате одобрение. Обикновено това става в рамките на няколко дни и така ще имате възможност да рекламирате предложенията им и да печелите.

За да откриете актуални афилиейт програми в България, може да потърсите в Google някоя от следните фрази:

  • българска афилиейт мрежа
  • афилиейт работа
  • партньорски маркетинг
  • афилиейт платформа

Дропшипинг

Вторият онлайн бизнес модел, за който ще ви разкажем, е този за дропшипинг. Той е сравнително нов и все още не е много популярен у нас. Въпреки това в Щатите, а и по доста други места на света се използва все по-често. Тенденцията е да завзема все по-голяма част от пазара и в България. Ето и какво представлява дропшипингът:

При дропшипинг имате възможност да създадете свой собствен онлайн магазин за различни продукти, без да е нужно да имате всеки един от тях на склад. Дропшипинг моделът се характеризира с факта, че вие работите с конкретен онлайн магазин и продавате продуктите му през собствен сайт или страница, като в доста случаи получавате правото да определите надценката за продукта, която да спечелите от продажбата му. Предимството тук е, че не е нужно да имате склад за продуктите. Достатъчен ви е уебсайт, на който да продавате.

Как работи дропшипинга?

При този модел вие продавате продуктите на компанията, като ги промотирате като свои в собствен сайт. Те се доставят на купувача от ваше име, но реално изпращането става от собственика на продукта, т.е. от сайта, с който си партнирате. Например, ако имаме дропшипинг партньорство с магазин за часовници, ние можем да изложим продуктите на различни марки в наш собствен сайт. В този случай ние ги промотираме като собствени, т.е. все едно вашият онлайн магазин ги притежава. Когато клиент направи поръчка на конкретен часовник, тази информация достига до магазина за часовници, с който е съвместната ни работа. Той обработва поръчката и я изпраща, но от името на нашия уебсайт. За изпълнението на тази продажба ние получаваме определена печалба, която е предварително известна на двете страни – нашата и тази на дропшипинг партньора ни.

Лек недостатък на този бизнес модел е, че ако купувач се откаже и върне поръчка, разправиите са за наша сметка и ще трябва да се свържем с партньора си, за да решим проблема.

Има ли дропшипинг бизнес в България?

Да, въпреки че не е популярен в много бизнеси. Все пак, може да потърсите в Google за повече актуална информация, използвайки например следните фрази:

  • дропшипинг доставчици България
  • дропшипинг дрехи
  • дропшипинг козметика

Не забравяйте, че дропшипинг може да извършвате и в чужбина, намирайки се в България. Имате нужда единствено от уеб сайт и качествени партньори. Оттам нататък остава да продавате успешно, за да печелите от разликата в цените.


Онлайн магазин

Схващането, че в Интернет вече можеш да си купиш всичко е напълно оправдано, с оглед на онлайн магазините, които са налични в мрежата. Онлайн имаме възможност да пазаруваме буквално всичко. Казано просто, ако даден бизнес продава собствен продукт, в 99% от случаите той го прави и онлайн, освен използването на локален обект за продажби. Разбира се, има много онлайн магазини, които са базирани единствено в мрежата и не разполагат с локални обекти. Все пак, това има доста предимства пред локалния магазин.

Разходите за персонал, складиране и наем на магазина в повече случаи се спестяват, когато бизнесът се развива онлайн. Ако се върнем на предишния модел за дропшипинга, можем да отчетем, че той става възможен точно когато разработите ваш собствен онлайн магазин. Това ви позволява само да решите дали да стартирате online shop с чужди продукти или със собствени.

Ако разполагате с качествени продукти или имате добра идея откъде може да набавите такива, имате възможността да стартирате онлайн продажби. За целта, трябва да разработите собствен бранд – онлайн магазин, в който да покажете продуктите си на потенциалните ви купувачи. Имайте предвид, че при новите онлайн магазини първите месеци може да са доста трудни, докато се изгради нужното доверие у потребители, но с достатъчно постоянство и вяра, нещата ще се случат. Стига да продавате качествени продукти на реални цени.

Мога ли да стартирам онлайн магазин в България?

Да, разбира се. У нас има толкова много онлайн магазини, от които може да си поръчаме какво ли не. Не забравяйте да спазите правилата на GDPR за защита на данните на своите клиенти, както и да опишете подробно политиките за поверителност във вашия сайт. Това е много важно за всички онлайн магазини.

За да започнете да продавате онлайн, имате избор да си наемете фирма, която да разработи платформа за вашия бизнес, или да използвате готова такава като Shopify, WooCommerce, PrestaShop, Magento и други.


Афилиейт маркетинг, дропшипинг и онлайн магазин – три различни модела за онлайн бизнес, три различни начина за печелене на пари. Въпросът е да прецените в кой от тях имате най-голям потенциал за развитие. И трите типа имат различни характеристики, но покриват много голяма част от интересите и възможностите на желаещите да работят в онлайн бизнеса, така че определено може да намерите своето призвание в някой от тях.

Съветваме ви, след като се спрете на конкретен бизнес модел и пазара, в който ще се развивате, да проучите добре конкурентите си и наличните възможности за партньорства/продажби. Има доста ниши, които са пренаситени и за да пробиете там, ще има нужда от доста инвестиции. Има обаче и индустрии, в които може да намерите своето място като начинаещ. Все пак, всичко се свежда до специализираните ви познания в областта и как ще привлечете внимание към своя уебсайт.

MoneyMood

MoneyMood.net има за цел да разкрие пред вас възможностите на онлайн пространството, с които да печелите пари. Опознайте различните опции и настройте ума си правилно за успех!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *